Permanente expo van de plaatjes van Verkade
Het is de langdurigste en een van de eerste marketingcampagnes van Nederland geweest: het uitgeven van plaatjes bij de beschuit en biscuit door Verkade. Je knabbelde net zoveel Verkade-baksels dat je een album vol had. Van 1903 tot 1940 en tussen 1965 en 1995 gaf Verkade 35 van die albums uit. Het Zaans museum in Zaandam gaat er nu een permanente expositie aan wijden, in de Verkade Experience bij het museum.
In die Experience wordt met onder meer oude machines de herinnering aan de Verkade-fabrieken van vroeger levend gehouden. Er was in dit museumdeel al wel summier aandacht voor het fenomeen van de (natuur)plaatjes, maar dat wordt nu beduidend royaler aangepakt. Niet alleen zijn er vanaf vrijdag exemplaren van alle 35 albums te zien, ook de 4000 originele aquarellen die ervoor werden gemaakt (er konden er zes op een pagina) zijn er te bewonderen. Ze worden niet allemaal tegelijk getoond, want daarvoor zijn ze te kwetsbaar. Bij toerbeurt worden ze met 150 tot tweehonderd tegelijk over het voetlicht gebracht.
Er was echt vraag naar meer aandacht voor de plaatjes van Verkade, aldus een woordvoerster van het museum, ook van buitenlandse bezoekers die het zo Hollandse fenomeen niet eens kennen. Oorspronkelijk Nederlands is het idee overigens niet: Verkade nam het over uit Duitsland en werkte aanvankelijk ook met Duits materiaal, totdat in 1906 werd besloten om zelf aan Nederlanders opdrachten te gaan verstrekken voor tekst en beeld: mensen als Jac.P. Thijsse, A.F.J. Portielje, Jan Voerman jr., Willem Wenkebach en Jan van Oort vulden daarop de albums.
Bij Verkade werd zelfs een albumafdeling opgericht om reacties te verwerken. Daar was het af en toe een compleet gekkenhuis. Mevrouw Ruys, die de afdeling van 1929 tot 1945 bestierde, had soms wel dertig medewerkers nodig om de honderden brieven per dag te beantwoorden, van mensen die wilden ruilen of nog net één plaatje misten. Ook voor deze afdeling is er aandacht op de expositie.