Doek valt toch niet voor bemiddelen strafzaak
De proeven met bemiddeling tussen slachtoffer en verdachte in strafzaken kunnen toch worden voortgezet. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) had geen geld meer over voor de experimenten, maar de Tweede Kamer sprong donderdag in de bres en maakte 1,5 miljoen euro vrij. Ook voor onder meer geschillencommissies voor consumenten werd alsnog geld gevonden.
Met de zogeheten mediation wordt sinds 2014 geëxperimenteerd. Bij de rechtbanken in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Noord-Holland, Oost-Brabant en Zeeland-West-Brabant is het mogelijk strafzaken door te verwijzen naar een mediator. Dat is inmiddels ongeveer 2000 keer gebeurd. Rechters spreken van een waardevol instrument.
PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt, die de redding van de proeven leidde, wees erop dat de dader door mediation doorgaans beter begrijpt welk leed hij heeft aangericht. Ook komt bemiddeling de verwerking door het slachtoffer ten goede en is een schadevergoeding gemakkelijker geregeld.
De Tweede Kamer redde donderdag ook de geschillencommissies voor consumentenzaken. Zij dreigden hun subsidie van ruim een half miljoen euro kwijt te raken. De andere geldschieters, ondernemers en consumentenorganisaties, hadden al aangekondigd dat ook zij dan de handen van de commissies zouden aftrekken en het doek dus zou vallen.
Volgens SP-Kamerlid Michiel van Nispen kost het behoud van de ruim vijftig geschillencommissies, die ruzies over bijvoorbeeld wonen, webwinkelen en reizen beslechten, per saldo niets. Als zij zouden verdwijnen moeten gedupeerde consumenten een beroep doen op de rechter en dat is veel duurder.
Vorig jaar wilde het kabinet de subsidie voor de commissies ook al schrappen, maar ook toen stak de Kamer daar een stokje voor.