„Uiteindelijk zullen westerlingen ons hun nek aanbieden”
In de Verenigde Staten is vorige week na een artikel in The New York Times opnieuw de discussie opgelaaid over de vraag of Donald Trump de Amerikaanse veiligheidsdiensten toestemming zal geven om tijdens het verhoor van terroristen martelpraktijken te gebruiken. Het bracht de gevangenis Guantanamo Bay in Cuba in beeld, waar na de aanslagen van 11 september 2001 honderden al-Qaidaleden en -sympathisanten werden geïnterneerd. Er zijn twijfels gerezen over het nut van deze gevangenis, maar recentelijk bleek dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten er waardevolle informatie hebben verkregen.
Allereerst werden er documenten vrijgegeven van het verhoor van Abdullah al-Sharbi dat op 23 juni in Guantanamo Bay plaatsvond. President Obama heeft de afgelopen jaren veel gevangenen van Guantanamo Bay overgeplaatst naar Saudi-Arabië omdat dit land een succesvol programma voor deradicalisering zou hebben. Abdullah al-Sharbi vertelde zijn Amerikaanse verhoorders echter dat ze door Saudi-Arabië bij de neus worden genomen. Achter de schermen van dit programma vindt volgens hem juist rádicalisering plaats.
Guantanamo Bay was tevens in het nieuws door een recent boek van CIA-psycholoog en bedenker van verhoortechnieken James Mitchell. Die had duizenden uren doorgebracht in Guantanamo Bay met het verhoren van al-Qaidaleden, onder wie Khalid Sheikh Mohamed, het meesterbrein achter de aanslagen van 9 september 2001. Mitchell zegt in zijn boek dat „hij de meest boosaardige mensen op deze planeet in de ogen heeft gekeken. Ik voelde hun passie om onze leefwijze te vernietigen.”
Het Westen houdt vol dat het niet in een religieuze oorlog is verwikkeld, maar moslims voeren wel degelijk zo’n oorlog tegen het Westen, aldus Mitchell, „en ze zullen niet stoppen voordat de hele wereld is onderworpen aan de sharia.”
In gesprekken met gevangenen kwam nog een ander verrassend punt bovendrijven. Veel experts en politici zijn van mening dat de Amerikaanse militaire reactie na de aanslagen van 2001 doelbewust is uitgelokt door al-Qaida, maar niets blijkt minder waar. Al-Qaida had het beslissende optreden van president Bush níét voorzien en verwachtte dat de Verenigde Staten net zo zouden reageren als na de aanslagen in 1983 op een Amerikaanse kazerne in Beiroet. De Amerikanen besloten toen zich terug te trekken uit Libanon.
Khalid Sheikh Mohamed en andere jihadisten in Guantanamo Bay blijven echter optimistisch omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze uiteindelijk de strijd tegen het Westen zulleen winnen. Om dat te bereiken, moesten jihadisten naar de Verenigde Staten emigreren om daar hun aanvallen voort te zetten. Net zolang tot het Amerikaanse volk zo bang is dat het nog slechts wenste dat dit zou stoppen, tegen elke prijs.
„Uiteindelijk”, voorspelde Khalid Sheikh Mohamed „zullen jullie ons je nek aanbieden, zodat we jullie kunnen slachten.”
RD-correspondent Martin Janssen levert wekelijks commentaar op actuele gebeurtenissen in het Midden-Oosten. Vandaag: verhoren in Guantanamo Bay bieden inzicht in aard van strijd jihadisten.