Peking boos over gesprek Trump en Taiwanese president
Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag in de Verenigde Staten „op een relevante plek” een formeel protest ingediend tegen het telefoongesprek dat Donald Trump heeft gevoerd met de president van Taiwan, Tsai Ing-wen.
Voor de regering in Peking maakt de eilandstaat Taiwan formeel deel uit van de Volksrepubliek China. De Verenigde Staten verbraken in 1979 de diplomatieke banden met Taiwan en verstevigden juist hun relatie met China. Trump heeft in de ogen van Peking onjuist gehandeld door nu met Tsai Ing-wen van gedachten te wisselen.
Het Chinese ministerie drong er op aan dat de VS hun politiek ten opzichte van Taiwan „omzichtig blijven uitvoeren om ongewenste verstoring van de banden met China te voorkomen.”
Toekomstig president Donald Trump had vrijdag telefonisch contact met de Taiwanese president Tsai Ing-wen. Het was voor het eerst sinds 1979 dat er op dit niveau contact was tussen de Verenigde Staten en Taiwan.
Trumps transitieteam, dat hem voorbereidt op zijn tijd in het Witte Huis, meldde dat de twee leiders spraken over „de nauwe banden tussen de Verenigde Staten en Taiwan op het gebied van economie, politiek en veiligheid.” Ondanks het gebrek aan formele betrekkingen is Washington de enige wapenleverancier van Taiwan en tevens de belangrijkste politieke bondgenoot.
Anders dan haar voorgangers erkent Tsai niet dat er maar één China is. Het ”één China”-principe werd in 1992 door de leiders van China én Taiwan onderschreven, al houden Peking en Taipei er ieder stilzwijgend hun eigen interpretatie op na.
Een woordvoerder van president Barack Obama benadrukte vrijdag dat het ”één China”-beleid niet is gewijzigd. „We blijven overtuigd vasthouden aan ons Chinabeleid”, aldus Ned Price. „We hebben het grootste belang vij vreedzame betrekkingen tussen beide kanten van de zeestraat.”
„Zonder plan”
De Democratische senator van Connecticut, Chris Murphy, trok fel van leer tegen Trump. Volgens Murphy staat het de aankomend president vrij om beleidswijzigingen door te voeren, maar dat dit „draaipunten zonder plan zijn in het buitenlandbeleid. Zo beginnen oorlogen.”
China en Taiwan, gescheiden door een zeestraat, hebben de afgelopen jaren de betrekkingen verbeterd door de economische banden aan te halen en de start van dagelijkse vluchten. Na de verkiezing van Tsai Ing-wen, die in mei aantrad, is de verhouding weer danig bekoeld. De Chinese leider Xi Jinping heeft zondag het plan verdedigd om de strijdkrachten van zijn land fors in te krimpen. Omvorming van het leger tot een kleinere en effectievere organisatie is volgens Xi noodzakelijk.