Column: Wij cabaretiers, wij durven alles
De regering heeft 2 miljoen euro uitgetrokken om de voorlichting over vaccinatie op te voeren. Steeds meer hoger opgeleide ouders besluiten om hun kinderen niet te laten inenten. De overheid maakt zich daar zorgen over.
Terecht, ook al omdat het verhaal van die ouders rammelt. Een van hun argumenten is dat de bijwerkingen van vaccinaties worden verdoezeld. Om maar zo veel mogelijk gegadigden naar de consultatiebureaus te lokken voor het halen van een inenting zouden allerlei hoogst ernstige bijwerkingen onder het tapijt worden gemoffeld.
Dat suggereert een kwaadaardigheid die alleen geuit mag worden als er spijkerharde bewijzen zijn. Ik heb die nooit gezien, en als ze bestaan, wordt het hoog tijd om ze te publiceren. Of alle bijwerkingen dan keurig worden geregistreerd? Ik zal dat niet graag beweren. Veel bijwerkingen halen de statistieken niet. Dat is echter niet per definitie het gevolg van boosaardige opzet, maar veelal van het niet-onderkennen van het verband tussen de bijwerking en de vaccinatie.
Voor een aantal cabaretiers van het tv-programma De Kwis was de vaccinatiekwestie aanleiding om de schijnwerpers op het verschijnsel van de hoger opgeleide weigeraars te richten. Iedere zaterdagavond haken zij in op actualiteiten en de afgelopen keer ging het over genoemde kwestie.
Daarbij kon men het niet laten om ook de ouders te grazen te nemen die om heel andere dan medische redenen afzien van vaccinatie. Het lied van de cabaretiers luidde als volgt: „Er zijn plekken op de wereld vol ellende en vol pijn, waar de kinderen creperen bij gebrek aan medicijn, waar ontwikkelingen stilstaan en een kinderziel niet telt, en dat is de Biblebelt, ja dat is de Biblebelt. Daar zijn mensen die geloven in een vaccineerverbod, als een kind wordt weggenomen dan is dat de wil van God, maar het virus dat verspreidt zich, ’t wordt een landelijke trend, niemand wordt meer ingeënt, niemand wordt meer ingeënt.”
Zouden deze door de VARA ingehuurde artiesten, zo vroeg ik me af, ook een tekst als deze durven zingen: „Er zijn plekken op de wereld vol ellende en vol pijn, waar die vele moslimleiders verantwoordelijk voor zijn, waar ontwikkelingen stilstaan en een kinderziel niet telt, en dat is de Koranbelt, ja dat is de Koranbelt.”
Dan zie ik nog maar even over het hoofd dat de vergelijking tussen gemoedsbezwaarde niet-inenters en modieuze ouders volledig mank gaat. Laatstgenoemden worden in geval van een epidemie beschermd door de zogenaamde groepsimmuniteit. Dat is in de Biblebelt niet aan de orde. Daar is besmetting vrijwel onontkoombaar. Maar ja, het was zo’n komisch uitstapje en wij cabaretiers, wij durven alles. Zolang niemand ons te na komt.