Economie

Europees Hof van Justitie buigt zich over taxidienst Uber

Vanaf deze week buigt het Europees Hof van Justitie in Luxemburg zich over de omstreden taxidienst Uber. Dat gebeurt nadat Spaanse taxibonden het bedrijf voor de rechter in hun land hadden gedaagd en een rechtbank in Barcelona de zaak doorverwees naar de Europese rechter.

Fons Kockelmans
1 December 2016 09:31Gewijzigd op 16 November 2020 09:04
SCHIPHOL. Het Europese Hof van Justitie buigt zich de komende maanden over de vraag of Uber reguliere taxibedrijven oneerlijk beconcurreert. Foto: een chauffeur van Uber rijdt naar de aankomsthal op Schiphol. Uber kreeg hier onlangs een nieuwe plek.  beel
SCHIPHOL. Het Europese Hof van Justitie buigt zich de komende maanden over de vraag of Uber reguliere taxibedrijven oneerlijk beconcurreert. Foto: een chauffeur van Uber rijdt naar de aankomsthal op Schiphol. Uber kreeg hier onlangs een nieuwe plek.  beel

Uber zou zich schuldig maken aan oneerlijke concurrentie en zo reguliere taxibedrijven duperen. Volgens het bedrijf zelf is er niets aan de hand. Het doet naar eigen zeggen niet meer dan vraag en aanbod in de taxiwereld bij elkaar brengen. Het hof moet bepalen wie gelijk heeft. De uitspraak wordt in maart verwacht.

Wat is Uber?

Uber werd in 2009 in San Francisco opgericht. Sinds 2011 opereert het bedrijf ook in Europa. Het noemt zichzelf een onlinedienstverlener. Klanten kunnen via een app op de mobiele telefoon een taxi boeken. Uber maakte een stormachtige groei door. Het is inmiddels in meer dan 500 steden actief en heeft een omzet van vele miljarden euro’s.

De bron van het succes was aanvankelijk vooral UberPOP: iedereen met een auto kon zonder vergunning als taxichauffeur aan de slag. Deze dienst veroorzaakte grote woede in de reguliere taxibranche.

Eind 2014 werd hij door de rechter in Nederland verboden op straffe van een dwangsom. Het duurde daarna nog een jaar voordat het bedrijf er daadwerkelijk mee stopte, nadat de dwangsom was verhoogd. Gisteren inde de Inspectie voor de Leefomgeving in verband met deze zaak nog een boete van 650.000 euro.

Wat zijn de bezwaren tegen Uber?

Uber ziet zichzelf als taxiservice, een bemiddelaar tussen vraag en aanbod. Traditionele taxibedrijven denken daar anders over. Volgens hen is Uber een gewoon transportbedrijf dat zich aan de regels voor de taxibranche probeert te onttrekken.

Taxibedrijven ergeren zich groen en geel aan wat zij zien als oneerlijke concurrentie. Hun protesten nemen in het buitenland soms een gewelddadig karakter aan. Zo werden in Parijs chauffeurs die voor Uber werken, aangevallen door taxichauffeurs uit de reguliere sector.

Hoe is de situatie in Nederland?

Aanvankelijk veroorzaakte Uber ook in Nederland, waar het Europese hoofdkwartier van het bedrijf is gevestigd, grote opschudding. Dat kwam echter voornamelijk door de dienst UberPOP. Nadat deze service in december 2014 werd verboden nam het rumoer af. Volgens secretaris Hubert Andela van brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) opereert Uber tegenwoordig binnen de Nederlandse wet. „Nederland kent een lichtvoetig taxiregime”, zegt hij. Er zijn wel regels voor de eigenaar van het taxibedrijf en de auto en voor de taxichauffeur, maar die zijn niet bijzonder streng. Ze zijn onder meer gericht op het weren van criminele praktijken.

Wat kan de uitspraak van het Europees Hof betekenen?

Als het hof Uber bestempelt als een transportbedrijf, moet het zich houden aan de regels voor de taxibranche. Volgens Andela zal dat voor Nederland weinig consequenties hebben, omdat de regelgeving hier vrij soepel is. Voor landen als Spanje en Frankrijk ligt dat anders. Daar is de taxibranche strenger gereguleerd, onder meer met voorschriften voor taxicentrales. Andela kan zich niet voorstellen dat de Europese rechter een uitspraak doet waardoor Uber voortaan alle regels aan zijn laars kan lappen, zodat UberPOP weer mogelijk wordt. „Het hof zal Uber geen carte blanche geven. Dat lijkt me heel erg onwaarschijnlijk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer