OESO pleit voor economische stimulans
De lage rente biedt veel landen de komende jaren aanzienlijke mogelijkheden om de economie te stimuleren. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in zijn maandag gepubliceerde Economic Outlook.
De denktank van de rijke landen benadrukt daarin dat de economische groei al vijf jaar op een bijzonder laag peil blijft steken. Het is daarom hoog tijd dat landen de groei een zetje in de goede richting geven door meer te investeren, aldus de OESO.
Dankzij de stevige bezuinigingen van de afgelopen vijf jaar en de bijzonder lage rente is daar voldoende ruimte voor, stellen de economen. OESO-landen kunnen volgens hen gemiddeld drie tot vier jaar lang hun tekorten inzetten om de economie te stimuleren, zonder hun schuld op langere termijn te laten stijgen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om investeringen in onderwijs, onderzoek (R&D) en infrastructuur.
Met die stimulans kan de groei van de wereldeconomie aantrekken tot 3,5 procent, tegen ongeveer 3 procent de afgelopen jaren, voorspelt de OESO. De groei kan nog verder vooruit worden geholpen als de internationale handel wordt aangezwengeld. De OESO benadrukt daarbij dat protectionisme veel meer nadelen dan voordelen heeft, ook voor het land dat zichzelf tegen internationale concurrentie denkt te beschermen.
Voor Nederland voorziet de denktank een economische groei van 2 procent in 2017, waarmee de vooruitgang even sterk zou zijn als dit jaar. Dat is iets positiever dan de prognoses van het Centraal Planbureau (CPB), die wijzen op een groei van 1,7 procent in 2016 en 2017.
De groei in de Verenigde Staten trekt de komende twee jaar naar verwachting aan, als de nieuwe president Donald Trump zijn beloofde investeringsbeleid uitvoert. Die uitgaven leveren mogelijk volgend jaar 0,4 procentpunt extra groei op en het dubbele in 2018. ’s Werelds grootste economie groeit dan met 2,3 procent in 2017 en 3 procent in 2018.
De Britse economie vertraagt volgend jaar naar verwachting juist flink, door het naderende vertrek uit de EU. De OESO rekent nu op een groei van 1,2 procent in 2017, na een plus van 2 procent dit jaar. Het brexit-scenario is daarmee wel iets minder somber dan een paar maanden geleden werd geschetst.