„Vooral woningtekort buiten de grote stad”
Nederlanders die op zoek zijn naar een woning in een buitenwijk, dorp of landelijk gebied net buiten de grote stad zijn in hun zoektocht het minste af. Uit onderzoek in opdracht van de branchevereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers NVB blijkt dat het woningtekort vooral buiten de grote stad bestaat. De vraag naar huizen is daar groter dan in de stad zelf.
Van het woningtekort komt 64 procent voor in de regio tot 15 kilometer buiten de stad. Een derde deel van het jaarlijkse tekort betreft „centrumstedelijke woonmilieus”, aldus de onderzoekers. Tegenover het grote woningtekort op de bestaande markt staat volgens het onderzoeksrapport een dalend aanbod aan nieuwbouwwoningen.
Landelijk worden er in 2016 naar verwachting 43.000 bouwvergunningen afgegeven. Dat zijn er 10.000 minder dan een jaar eerder, mede doordat geschikte locaties ontbreken. Vooral in de provincies Utrecht en Noord-Holland blijft de bouw volgens de NVB achter bij de vraag.
Volgens de branchevereniging moeten er tot 2020 elk jaar 80.000 woningen worden gebouwd om het woningtekort op te lossen. De nieuwe woningen zijn nodig om enerzijds de groei van het aantal huishoudens op te vangen. Elk jaar komen er 60.000 huishoudens bij. Daarnaast worden jaarlijks circa 20.000 woningen aan de woningvoorraad onttrokken. In de periode 2020 tot 2025 zijn jaarlijks nog 70.000 nieuwe woningen nodig.
Het animo om te verhuizen is volgens de onderzoekers nog nooit zo groot geweest. De meeste huishoudens zijn daarbij op zoek naar een grondgebonden woning, waarbij het rijtjeshuis en de hoekwoning nog steeds het populairst zijn.