Buurt teleurgesteld na gesprek moskeebestuur
Buurtbewoners van Amsterdam Oud-West reageerden donderdag teleurgesteld na een gesprek met vertegenwoordigers van de in opspraak geraakte El Tawheed-moskee.
„We zijn hiermee geen steek verder gekomen”, aldus W. Kerkhove van het Bewonersplatform Oud-West. „We voelen ons als negers die rond het hoofdgebouw van de Ku Klux Klan leven”, zei S. Verhoef van de Stichting Bellamy Buurtbelangen.
Buurtbewoners, vertegenwoordigers van de El Tawheed-moskee, burgemeester Cohen, wethouder A. Aboutaleb (Integratie) en voorzitter S. Maureau van stadsdeel Oud-West kwamen donderdag bij elkaar om de onderlinge verstandhouding te verbeteren. Aanleiding was de ontstane ophef over het bij de moskee verkrijgbare boek ”De weg van de moslim”, dat oproept tot het doden van homoseksuelen en dat het slaan van vrouwen vergoelijkt.
Kerkhove: „Ik had gehoopt dat de politiek de moskee duidelijk had gemaakt dat er een grens is overschreden. Er wordt vooral politiek correct gereageerd. Daar schieten we niks mee op.”
„Het trekken van een streep is niet altijd het meest bevorderlijk voor de dialoog”, zegt stadsdeelvoorzitter Maureau. „Een samenleving waarin vrijheid van meningsuiting, tolerantie en gelijkheid belangrijke pijlers zijn, vraagt om luisteren naar elkaar. Pas daarna is het passend en wellicht noodzakelijk om tot uitspraken te komen over wat er wel en niet kan.”
Ook Cohen drong aan op een debat. „Dat zal alle vormen hebben van een confrontatie van denkbeelden, hoe ongemakkelijk en moeilijk dat ook zal zijn.” Volgens Cohen is er „te weinig sprake van samenhang in de buurt.”
Vertegenwoordigers van de El Tawheed-moskee zeiden tegen de bewoners afstand te nemen van de gewraakte uitspraken in het boek en nog een keer te kijken naar religieuze teksten op hun website. De woordvoerders gaven wel te kennen enorm in de verdediging te moeten schieten door de ophef bij politici en in de media.
„Het straffen van homoseksuelen en vrouwen kan enkel toegepast worden in een islamitische staat”, aldus de moskee. „Het toepassen van islamitische straffen in Nederland is onmogelijk, daar een islamitisch rechtssysteem en bijbehorende rechters ontbreken. Daar wij nooit hebben opgeroepen tot het in de praktijk brengen van de straffen, kan gesteld worden dat El Tawheed zich gewoon aan de wet heeft gehouden en niet onjuist heeft gehandeld.”