Binnenland

Informatie AIVD krijgt grotere rol in proces

De mogelijkheden om informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) te gebruiken bij de opsporing en vervolging van terroristen worden verruimd.

Redactie politiek
29 April 2004 21:12Gewijzigd op 14 November 2020 01:11

Dat heeft het kabinet donderdag besloten op voorstel van minister Donner van Justitie. Die had onlangs aangekondigd de wet te willen wijzigen om terrorisme beter te kunnen bestrijden. Een meerderheid van de Tweede Kamer dringt daar ook al enige tijd op aan.

Een van de maatregelen in het voorstel is dat ambtenaren van de AIVD bij de rechter-commissaris uitgebreider hun eigen ambtsberichten kunnen toelichten. Ook mag de rechter deze berichten rechtstreeks als bewijs meewegen. Daarnaast wordt een anoniem getuigenverhoor van AIVD’ers mogelijk.

De mogelijkheden om informatie van inlichtingen- en veiligheidsdiensten te gebruiken in rechtszaken zijn tot nu toe beperkt. Dat heeft alles te maken met de aard van de informatie, die raakt aan de staatsveiligheid en daarom vaak zeer vertrouwelijk is.

Dat betekent dat de rechter bijvoorbeeld niet kan toetsen of de informatie over verdachten betrouwbaar is. De afgelopen anderhalf jaar liepen twee rechtszaken tegen personen die van terrorisme werden verdacht, om die reden stuk. De rechter moest hen vrijlaten.

Donner wil dat de rechter-commissaris op verzoek van de zittingsrechter de informatie of ambtsberichten van de AIVD onder de loep neemt en beoordeelt. Daartoe kan hij de AIVD’ers zo nodig anoniem horen. Verder moet de rechter-commissaris in het proces-verbaal uitleggen waarom bepaalde gegevens eventueel toch niet kunnen worden vermeld.

Volgens het kabinet sluit deze nieuwe procedure aan op de Europese rechtspraak. Die acht beperking van de rechten van de verdediging aanvaardbaar als de staatsveiligheid in het geding is. Daar staat tegenover, stelt het kabinet, dat de controle op de betrouwbaarheid van getuigen in handen moet zijn van een onafhankelijke rechter en dat de aanklager en de verdediging mede kunnen bepalen welke vragen de rechter-commissaris onderzoekt.

Uiteindelijk stelt de zittingsrechter vast of er voldoende informatie beschikbaar is voor een goede beoordeling van de zaak. Hij bepaalt ook zelf hoe hij de bevindingen van de rechter- commissaris meeneemt in zijn oordeel.

Het voorstel van Donner maakt deel uit van een heel pakket aan civielrechtelijke en strafrechtelijke maatregelen ter bestrijding van terrorisme. Het wetsvoorstel wordt nu eerst voor advies naar de Raad van State gestuurd. De precieze inhoud komt pas bij indiening bij de Tweede Kamer openbaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer