CDA’er Buma zoekt antwoord op cynisme
Cynisme kenmerkt de samenleving en de politiek. CDA-lijsttrekker Buma wijst een richting om dat te boven te komen.
In Den Haag buitelen de politici die boeken schrijven bijna over elkaar heen. In de afgelopen maanden zetten Segers (ChristenUnie), Klaver (GroenLinks) en Thieme (Partij voor de Dieren) hun gedachten op papier. Buma presenteerde woensdag ”Tegen het cynisme, voor een nieuwe moraal in de politiek” en SGP’er Van der Staaij komt volgende week met zijn boek ”Goede gesprekken over geloof, hoop en liefde”.
Het boek van Buma is een mix van autobiografische elementen en van politieke gedachten. De CDA-voorman weet die op een logische manier met elkaar te verbinden. Hij zoekt naar het antwoord op de vraag wat een samenleving tot een goede samenleving maakt en naar „vaste grond onder de voeten om met vertrouwen naar de toekomst te kunnen kijken.”
Veel Nederlanders leven met zorgen en met onzekerheid. Dat leidt tot wantrouwen richting de politiek, maar die weet niet de goede antwoorden te swformuleren, zo analyseert de CDA’er. De antwoorden die er komen, zijn vaak economisch of financieel. Dat vindt Buma te oppervlakkig. „Het lijkt wel alsof de politiek alleen maar meer oppervlakkig wordt naarmate de zorgen van de mensen zich verdiepen.” Dat leidt tot „nog rauwere boodschappen, nog lozere beloften.” Als blijkt dat politici hun beloften niet waar kunnen maken, zijn cynisme in politiek en samenleving het gevolg.
Volgens Buma is een van de grote problemen van de huidige tijd dat politici niet meer weten wat een goede samenleving is. En dat terwijl er wel behoefte is aan antwoorden op morele vragen naar oorsprong, doel en gedeelde waarden van een samenleving.
Grote boosdoener is volgens Buma het individualisme: „Steeds meer mensen leven voor zichzelf, naast elkaar en niet met elkaar.” De CDA’er wijst met een beschuldigende vinger naar de filosofen van de verlichting en „de bevrijdingsprofeten van de jaren zestig.” Zij hebben „onvoldoende onderkend dat een samenleving ook herkenbare tradities, waarden en normen nodig heeft om vreedzaam te kunnen functioneren.”
Een mens is volgens Buma een „emotievol betrokken en sociaal wezen.” De band met mensen van wie we houden is het belangrijkste in het leven. Dan schrijft Buma een hoofdstuk over de geschiedenis van zijn familie en hoeveel waarde hij hecht aan gezinnen. Waarden en tradities zijn van grote betekenis. Daarbij geldt dat burgers niet alleen rechten en vrijheden hebben, maar ook plichten en verantwoordelijkheden. Bij de zoektocht naar de moraal speelt het christendom volgens Buma een belangrijke rol. „De moraal in onze samenleving is in hoge mate ontleend aan het christendom.” Onze waarden zijn volgens Buma „minder post-christelijk dan we denken.” Met nadruk op gemeenschappelijkheid en verbondenheid kan Nederland „met vaste grond onder de voeten zelfbewust de toekomst in.”