Buitenland

Turkije wil niet praten met Europarlementariër

Turkije weigert in gesprek te gaan met PvdA-Europarlementariër Kati Piri, Turkije-rapporteur van het Europees Parlement, over de toestand van gearresteerde Koerdische parlementariërs. Dat zegt haar woordvoerder. Een woensdag geplande reis naar Ankara is daarom geannuleerd.

ANP
16 November 2016 13:44Gewijzigd op 16 November 2020 08:33

Piri zou donderdag in gesprek gaan met de Turkse regering, oppositie en maatschappelijke organisaties, samen met de voorzitter van de buitenlandcommissie van het EU-parlement, Elmar Brok. Parlementsvoorzitter Martin Schulz vernam echter dat Turkije niet akkoord gaat met de opzet van de bijeenkomsten, waarna hij de trip heeft gecanceld.

„Een voorwaarde voor dialoog is dat de autonomie en onafhankelijkheid van de gesprekspartner wordt geaccepteerd”, zegt hij in een verklaring. Hij wil niet accepteren dat Turkije bepaalt wie met wie praat. Schulz hoopt dat er snel een nieuwe datum kan worden geprikt, maar dan moet het parlement wel kunnen ontmoeten wie het wil.

Turkije gaf volgens Piri’s woordvoerder geen uitleg voor de weigering. Het is echter aannemelijk dat die te maken heeft met de uitspraak van Piri dat de Europese Unie de toetredingsonderhandelingen met Turkije moet bevriezen. Ze zei dat vorige week in reactie op een zeer kritisch rapport van de Europese Commissie over de „terugval” van Turkije op het gebied van de rechtsstaat en mensenrechten. Ook uitte ze kritiek op de arrestatie van Turkse parlementariërs van oppositiepartij HDP.

De Tweede Kamer is verbolgen over de gang van zaken rond Piri. De regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie en Partij voor de Dieren hebben meteen Kamervragen gesteld. Zij willen weten of Piri is geweigerd. Ook vinden zij dat het kabinet zich ervoor moet inzetten dat ze zo snel mogelijk weer wordt toegelaten tot Turkije om haar werk te kunnen doen.

De Kamer spreekt over een „nieuw zorgelijk signaal van Turkije” bij het streven om lid te worden van de EU. Ook vinden zij het een schoffering van de banden tussen de Europese Unie en Turkije.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zei in een Kamerdebat „bezorgd” te zijn dat Piri niet wordt toegelaten. Hij zei „grote zorgen” te hebben over de ontwikkelingen in Turkije.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer