De christelijke astronoom en wiskundige Kepler als voorbeeld
De christelijke astronoom en wiskundige Johannes Kepler is het grote voorbeeld voor biologiedocent Kees Fieggen. „De moderne natuurwetenschap is er mede gekomen dankzij het werk van zulke christen-wetenschappers, die onbekommerd onderzoek deden én vasthielden aan wat God in zijn Woord zegt.” Zij stonden voor een vrije wetenschap, in gebondenheid aan de Bijbel.
In zijn boek ”In de voetsporen van Kepler” legt Fieggen allereerst uit hoe wetenschap werkt. Hoe de aandacht voor het ”boek der natuur” niet alleen herleefde door de renaissance, maar ook door de Reformatie. De auteur schetst hoe de wetenschap zich vervolgens door humanisme en verlichting ontwikkelde van het „na-denken van Gods gedachten” tot een autonoom gebruik van de menselijke rede.
Het boek lijkt te zijn ontstaan als reader voor het vak algemene natuurwetenschappen in het voortgezet onderwijs. De auteur steekt het onderwerp Bijbel en wetenschap breed in zonder aan diepte te verliezen. Hij gaat grondig in op het onderwerp schepping en evolutie. Jammer dat de bronvermelding erg summier is.
Onvoorwaardelijk houdt Fieggen vast aan wat de Bijbel zegt over de oorsprong van het heelal, het leven en de mens. Hij toont ontzag voor de wetenschappelijke feiten, maar nog meer voor de Schepper; de Bijbel is zijn toetssteen voor de wetenschap. Dat is vandaag de dag, nu in christelijk Nederland de Bijbelse waarheden steeds vaker getoetst worden aan wetenschappelijke theorieën, ten zeerste te waarderen.
Boekgegevens
”In de voetsporen van Kepler. Over wetenschap, oorsprong en wat de Bijbel leert”, Kees Fieggen; uitg. Kepler Boeken, Gorinchem, 2016; ISBN 978 90 8208 718 5; 60 blz.; € 10,-.