Economie

Geen doorbraak op fosfaattop

Vertegenwoordigers van de Nederlandse zuivelindustrie en boerenorganisatie LTO Nederland hebben maandagavond in Wageningen geen doorbraak bereikt in de aanpak van de fosfaatproblematiek in de melkveehouderij. Dat blijkt uit een korte verklaring, die LTO dinsdagmorgen naar buiten bracht.

Redactie economie
15 November 2016 10:26Gewijzigd op 16 November 2020 08:32
beeld RD, Anton Dommerholt
beeld RD, Anton Dommerholt

„Het was een lang, constructief en goed gesprek in Wageningen. We hebben geconcludeerd dat alle partijen komende weken nog werk te doen hebben. Op dit moment is er nog geen afgerond eindpakket”, aldus LTO.

De ‘fosfaattop’ werd op een vooraf geheim gehouden locatie gehouden op inititatief van de LTO-vakgroep melkveehouderij. „Alle partijen onderschrijven de noodzaak de derogatie voor de melkveehouderij te behouden. Doel van het gesprek is een pakket maatregelen te ontwikkelen, en bij elkaar te toetsen, dat bijdraagt aan vermindering van de fosfaatproductie in de melkveehouderij. Er is sprake van een goede sfeer en verdieping van de visies en inbreng”, aldus de verklaring.

Er is de melkveehouderij veel aan gelegen om de mestproductie, gerekend in kilo’s fosfaat, komend jaar fors terug te brengen. Zo wil de sector aan de Europese Commissie laten zien dat het haar menens is. Brussel besluit in 2017 of de zogeheten derogatie in 2018 verlengd wordt. Dat is een ontheffing die Nederlandse boeren toestaat op grasland meer mest uit te rijden dan Europese wetgeving voorschrijft. Voorwaarde daarvoor is dat de totale Nederlandse fosfaatproductie niet boven een bepaald niveau, het zogeheten fosfaatplafond, komt.

Sinds de afschaffing van de melkquotering in april 2015 zijn veel Nederlandse melkveehouders echter meer koeien gaan houden. Daardoor is het fosfaatplafond overschreden. Als de derogatie verdwijnt, moet Nederland de totale melkveestapel mogelijk met een derde inkrimpen.

Staatssecretaris Van Dam had de mestproductie willen aanpakken door met ingang van 2017 zogeheten fosfaatrechten in te voeren, maar dat plan stuitte op bezwaren van Brussel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer