Buitenland

Wereld weet niet zo goed raad met Trump

Het stof van de Amerikaanse presidentsverkiezingen is neergedaald. Wat overblijft zijn verwarring en onzekerheid, zowel in de Verenigde Staten als daarbuiten. De wereld weet blijbaar niet zo goed raad met Donald Trump.

Mr. Richard Donk
10 November 2016 16:10Gewijzigd op 16 November 2020 08:25
NEW DELHI. In de internationale media kwam Donald Trump er in veel gevallen niet goed vanaf. beeld AFP, Prakash Singh
NEW DELHI. In de internationale media kwam Donald Trump er in veel gevallen niet goed vanaf. beeld AFP, Prakash Singh

”Trump is niet mijn president”, en: ”Donald, ga weg.” Dat soort slogans viel woensdag veelvuldig te lezen bij protesten in diverse Amerikaanse steden. Het is wel duidelijk dat de dinsdag gekozen Trump zich in de VS niet in een landelijke populariteit mag verheugen.

Onzekerheid speelt een belangrijke rol. Vooral bij de bevolkingsgroepen waarop Trump tijdens de verkiezingscampagne zijn pijlen heeft gericht. De miljardair wil illegalen het land uitzetten. Moslims zijn niet welkom. En als het aan hem ligt, wordt er tussen de Verenigde Staten en Mexico een groot hek gebouwd.

Onzekerheid is er ook bij de Republikeinen zelf. Weliswaar heeft de Grand Old Party na dinsdag zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat en het Witte Huis in handen. Maar dat betekent bepaald niet dat er na het aantreden van Trump op 20 januari een eensgezinde Republikeinse koers kan worden uitgezet.

Daarvoor is de partij te veel verdeeld. En dan vooral over de persoon van Trump. Diverse invloedrijke Republikeinen spraken zich tijdens de verkiezingscampagne openlijk tegen Trump uit. Het is daarom zeer de vraag of de nieuwe president erin slaagt de gelederen binnen zijn eigen partij te sluiten. Zijn onvoorspelbare karakter speelt daarin een belangrijke rol.

Veel zal afhangen van het kabinet dat Trump samenstelt. En de persoonlijke adviseurs die hij om zich heen verzamelt. Maar ook dan staat of valt het met de bereidheid van de nieuwe president om goede adviezen ook daadwerkelijk op te volgen. Dat was Trump, gezien zijn karakter en carrière in het zakenleven, niet echt gewend.

Intussen is ook de rest van de wereld in verwarring. Dat bleek alleen al uit de felicitaties die Trump na zijn verkiezingsoverwinning ontving. Beleefdheidshalve werden er gelukwensen overgebracht. Maar vrijwel overal klonk een ondertoon van ongemak – en soms regelrechte afkeer. In de internationale media kreeg de Republikein er al helemaal ongenadig van langs.

Intussen hebben diverse landen heel concrete zorgen over de overwinning van Trump. De Zuid-Koreaanse president Park voerde woensdag niet voor niets een telefoongesprek met de Republikein. Die had in zijn campagne gezegd dat Amerika mogelijk zijn troepen uit Zuid-Korea zal terugtrekken. Dat zou de afschrikking richting Noord-Korea ernstig in gevaar brengen.

Volgens Park heeft Trump haar verzekerd dat hij het veiligheidspact met Zuid-Korea wil handhaven, maar dat Seoul wel veel dieper in de buidel moet tasten.

Datzelfde geldt voor de NAVO. Trump hekelde onlangs het feit dat Europa alleen maar bezuinigt op defensie en dat de Amerikanen alles kunnen opknappen. Hij dreigde zelfs met een Amerikaans vertrek uit het bondgenootschap.

Vooral landen in Oost-Europa en de Baltische staten kijken daarom met argusogen naar Trump. Zij voelen als geen ander de dreiging van Rusland. Het Russische militaire optreden op de Krim en in Oost-Oekraïne geeft daar ook alle reden toe.

Er is overigens ook een lichtpuntje. Tijdens zijn toespraak liet Trump zich opvallend verzoenend uit, zowel richting de Amerikanen als het buitenland. Hij stak de hand uit naar iedereen die met Amerika wil samenwerken. Als hij zijn presidentschap op die manier begint, schept dat hoop. Tegelijkertijd blijft hij onvoorspelbaar.

Meer over
Witte Huis

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer