Economie

Brussel verlaagt ramingen economische groei

De Nederlandse economie groeit zowel dit jaar als volgend jaar met 1,7 procent. Dat is de verwachting van de Europese Commissie, die woensdag haar najaarsramingen publiceerde.

Redactie economie
10 November 2016 09:01Gewijzigd op 16 November 2020 08:24
Eurocommissaris Pierre Moscovici. beeld EPA, Olivier Hoslet
Eurocommissaris Pierre Moscovici. beeld EPA, Olivier Hoslet

Brussel is daarmee pessimistischer dan in mei, toen er voor 2017 nog een groei van 2 procent werd voorspeld. Ook in de eurozone als geheel zet de groei in bescheiden tempo door en zal hij volgend jaar minder hard gaan dan eerder verwacht. De rekenmeesters stellen het in mei geraamde cijfer voor het gebied met de gemeenschappelijke munt naar beneden bij van 1,8 procent naar 1,5 procent.

De lagere schattingen komen niet als een verrassing, gezien de uitslag van het brexitreferendum. EU-commissaris Pierre Moscovici (Economische Zaken) sprak woensdag van „een uitdagender achtergrond dan in het voorjaar” en „wereldwijde financiële en politieke onzekerheid.”

Voor 2018 voorziet de Commissie een groei voor Nederland van 1,8 procent en voor de eurozone van 1,7 procent. De particuliere consumptie, ondersteund door een toenemend aantal banen en licht stijgende lonen, is de belangrijkste motor van de groei. De werkgelegenheid in de eurozone groeit dit jaar met 1,4 procent, het hoogste tempo sinds 2008.

Over scheidend EU-lid Groot-Brittannië is Brussel flink somberder geworden. Daar wordt volgend jaar een groei van 1 procent voorzien, tegen 1,9 procent in de voorjaarsraming. Dit jaar groeit de Britse economie naar verwachting nog wel met 1,9 procent.

De inflatie in Nederland, die dit jaar beperkt blijft tot 0,1 procent, trekt naar verwachting volgend jaar aan tot 1 procent. Het jaar daarop wordt het leven in Nederland naar schatting 1,1 procent duurder. De werkloosheid daalt geleidelijk van 6,1 procent dit jaar naar 5,4 procent in 2018.

De Nederlandse overheid zal volgens de Europese Commissie de komende jaren verdere stappen zetten in de richting van begrotingsevenwicht. Het begrotings­tekort daalt naar verwachting van 0,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) dit jaar, naar 0,3 procent in 2017 en 0,1 procent in 2018.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer