Selenium en flavonoïden beschermen tegen gevorderde prostaatkanker
Mannen met een hoger niveau van het spoorelement selenium in hun bloedplasma hebben een lager risico op agressieve prostaatkanker dan mannen met een laag niveau.
Dat blijkt uit recent gepubliceerd Deens onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift British Journal of Nutrition.
Selenium is een spoorelement dat zich in de bodem bevindt. In Europa is het gehalte lager dan in de VS. Dit resulteert erin dat Europese mannen doorgaans lagere seleniumwaarden in bloed en teennagels hebben dan Amerikaanse mannen.
Het lijkt er echter niet op dat Europese mannen daardoor in het nadeel zijn ten opzichte van Amerikaanse mannen. In het jongste rapport van het Wereld Kanker Onderzoeks Fonds (WCRF) wordt gesteld dat er slechts beperkt bewijs is dat mannen met lage seleniumwaarden een hoger risico hebben op prostaatkanker in het algemeen. Ook de Deense onderzoekers komen tot dezelfde conclusie.
Wat agressieve prostaatkanker betreft liggen de zaken echter anders, zo blijkt uit de Deense studie. Een hoger seleniumgehalte lijkt bescherming te bieden tegen agressieve vormen van prostaatkanker.
De resultaten van een langlopend onderzoek onder Nederlandse mannen wezen in 2014 op eenzelfde verband. Mannen met hogere seleniumgehaltes in hun teennagels hadden een lager risico op gevorderde prostaatkanker dan mannen met lagere waarden.
Selenium bevindt zich vooral in vollegraanproducten. Ook orgaanvlees (zoals lever en nier), vis, schelpdieren en paranoten bevatten veel selenium.
Het langlopende onderzoek, een onderdeel van de Nederlandse cohortstudie naar risicofactoren voor kanker, leverde nog een interessante bevinding op. Bepaalde flavonoïden, kleurstoffen in groente, fruit, uien, zwarte en groene thee, bieden eveneens bescherming tegen gevorderde prostaatkanker.
Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij oudere mannen. In 2013 werd bij 10.897 Nederlandse mannen de diagnose prostaatkanker gesteld.