Rustige verkiezingsdag op Europese beurzen
Beleggers op de Europese aandelenmarkten maken er dinsdag vooralsnog een rustige dag van. De vraag wie de Amerikanen kiezen om hun land de komende vier jaar te leiden, houdt meer dan gebruikelijk de gemoederen in de financiële wereld bezig.
In Amsterdam stond de toonaangevende AEX-index tegen het middaguur 0,1 procent hoger op 448,65 punten. De MidKap steeg eveneens 0,1 procent tot 644,51 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt stonden vlak tot 0,2 procent lager.
De Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben doorgaans geen grote invloed op de beurshandel. Dit jaar is dat anders, omdat veel beleggers een overwinning van de onberekenbare Donald Trump niet zien zitten. Toen hij vorige week sterk opkwam in de peilingen, leidde dat tot onrust op de financiële markten.
Bij de Amsterdamse hoofdfondsen was ArcelorMittal veruit de sterkste daler. Het staalconcern verloor 6,2 procent na teleurstellende kwartaalcijfers. Beter verging het olieconcern Shell, dat aan het einde van de ochtend de AEX aanvoerde met een plus van 0,9 procent.
Heijmans was opnieuw de gebeten hond. De bouwer uit Rosmalen, die al bijna een week onder druk staat op de beurs door zorgen over de financiële gezondheid van het bedrijf, verloor bij de kleinere fondsen 5,1 procent. Metaalbedrijf AMG won 7,6 procent na een adviesverhoging bij ING.
In Londen reageerden beleggers op het besluit van winkelconcern Marks & Spencer om zijn winkels te sluiten in tien markten waar structureel verlies wordt geleden, waaronder Nederland. Het aandeel ging 1,6 procent omlaag. Branchegenoot AB Foods, het moederbedrijf van Primark, won 5,5 procent na kwartaalcijfers.
Deutsche Post kreeg er in Frankfurt 1,4 procent bij na sterke kwartaalresultaten. Ook de Zwitserse uitzender Adecco publiceerde kwartaalcijfers, die op de beurs in Zürich beloond werden met een winst van 1,3 procent. De Franse bank Crédit Agricole na het openen van de boeken 5,3 procent minder waard.
De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent naar 45,07 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder en bracht per vat van 159 liter 46,40 dollar op. De euro werd verhandeld voor 1,1050 dollar, tegen 1,1036 bij het slot van de Europese beurzen op maandag.