Consument

Praktisch: een bijenwasdoek kun je zelf maken

Je wilt niet dat het uitdroogt of dat er viezigheid in komt. Daarom dekken we voedsel af. Met aluminium- of huishoudfolie, of met een (zelfgemaakte) bijenwasdoek.

Geertje Bikker-Otten
5 November 2016 21:41Gewijzigd op 16 November 2020 08:16
beeld Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten

Aluminium- en huishoudfolie zijn niet meer weg te denken uit de keukenla. Een halve kool afdekken of een bal deeg inpakken is er zo mee gepiept. Handig.

Een minder prettig aspect van deze folies is dat ze per definitie maar één keer gebruikt worden. En daarna in de vuilnisbak belanden. Wie daar moeite mee heeft: er is een alternatief. En dat heet bijenwasdoek.

Dergelijke met was geïmpregneerde katoenen lappen kun je talloze malen hergebruiken. Na een afdekklusje spoel je ze even af, laat je ze drogen en rol je ze weer op tot een volgende keer. Je kunt er boterhammen mee naar school nemen, schaaltjes me afdekken, stukken kaas in verpakken.

Twee maren: het wordt afgeraden om ze voor vlees te gebruiken. En ze zijn niet geschikt voor ovenschalen, in ieder geval niet zodra ze in een hete oven worden gezet.

Kant-en-klare wasdoeken zijn wel prijzig. Het van origine Amerikaanse merk Bee’s wrap biedt verschillende modellen en formaten aan. De versie voor een lunchpakketje kost bijna 13 euro. Voor drie lappen in verschillende maten betaal je 23,50 euro.

Zelf maken kan ook. Oude katoenen lappen heeft iedereen wel in huis. Bijenwaskorrels en jojobaolie zijn verkrijgbaar bij een natuurvoedingswinkel. Dat is wel even een investering, maar je kunt er een flinke stapel wasdoeken mee maken. Zet de oven op ongeveer 80 graden. Leg bakpapier op een bakplaat, knip het katoen in stukken die iets kleiner zijn dan de plaat. Verwarm een lap voor in de oven. Smelt per wasdoek 15 gram bijenwaskorrels en 10 milli­liter jojabaolie in een glazen potje in een waterbadje. Kwast de warme lap hier mee in. Zet de bakplaat een paar minuten terug in de oven. Strijk daarna de was op de lap nog een keer uit. Zet de bakplaat een paar minuten terug in de oven. Pak de lap daarna aan twee puntjes op en laat hem even uitharden. Klaar. (Exacte instructies staan op YouTube, zoekterm bijenwasdoek.)

Het nadeel van zo’n zelfgemaakte wasdoek is dat het formaat van de bakplaat bepaalt hoe groot hij maximaal wordt. Bij een standaardoven zal dat ongeveer 30 bij 30 centimeter zijn. Groot genoeg om een schaal af te dekken of een paar boterhammen in te verpakken. Maar een flinke punt kaas past er niet in.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer