Salie en rozemarijn remmen pijn en ontsteking
De keukenkruiden salie en rozemarijn hebben ontstekingsremmende en pijnstillende effecten, zo blijkt uit Italiaans-Duits onderzoek met muizen en menselijke cellen dat recent werd gepubliceerd in het British Journal of Pharmacology.
De specerijen bevatten bepaalde plantaardige verbindingen, zogeheten diterpenen. Twee daarvan, carnosol (CS) en carnosinezuur (CA), remmen de activiteit van twee enzymen die een belangrijke rol spelen bij ontstekingsreacties, pijn en koorts. Beide enzymen, 5-LO en mPGES genaamd, spelen een rol bij chronische ontstekingsziekten en auto-immuunaandoeningen zoals reuma en de ziekte van Crohn; mPEGS speelt ook een rol bij kanker.
De studie biedt goed inzicht in de werking van zowel CS en CA, aldus onderzoeksleider Giuseppe Bifulco. De onderzoekers beschouwen zowel CS als CA als potentiële alternatieven voor de gebruikelijke pijnstillers en ontstekingsremmers met vaak veel bijwerkingen.
In de alternatieve geneeskunde waren de gunstige eigenschappen van onder meer deze kruiden al veel langer bekend.