Mediterrane voeding remt netvliesdegeneratie
Wim van Hengel
Mensen die altijd mediterrane voeding gebruiken, vooral veel fruit, hebben ruim een derde minder kans op netvliesdegeneratie dan anderen die deze voedingswijze niet nauwgezet volgen.
Dat blijkt uit recent onderzoek onder 883 Portugezen van 55 jaar en ouder. Van hen hadden er 449 netvlies- of maculadegeneratie (MD), nog zonder gezichtsverlies, en 434 niet. De onderzoekers brachten hun voedingsgewoonten in kaart. Het mediterrane dieet bestaat in grote lijnen uit fruit, groenten, vollegraanproducten, noten, goede vetten (olijfolie, raapzaadolie, visolie), vis en weinig rood vlees. Van de personen die deze voeding steevast gebruikten, had slechts 39 procent MD; onder degenen die dit niet of minder consequent deden, was dit 50 procent. Ook cafeïne uit koffie en thee hadden een beschermend effect.
Bij maculadegeneratie is sprake van achteruitgang en aantasting van de gele vlek, de macula. De macula is een klein maar belangrijk onderdeel van het netvlies, de lichtgevoelige laag van het oog. Het is een ingrijpende aandoening waarbij de gezichtsscherpte afneemt en delen van het gezichtsveld kunnen uitvallen. Lezen en het herkennen van gezichten kunnen daardoor ernstig belemmerd raken.
Het traditionele mediterrane dieet is van nature rijk aan de vitamines A, C, D en E en aan de bioactieve stoffen luteïne en zeaxanthine. De twee laatste stoffen komen van nature voor in onder meer spinazie, broccoli, boerenkool, spruiten, sinaasappels en eidooier. Inmiddels zijn er ook diverse voedingsupplementen verkrijgbaar die, in combinatie met een gezonde voeding, het risico op MD of de voortgang van de aandoening kunnen verlagen. Al in 2000 brak de toenmalige Leidse hoogleraar oogheelkunde prof. Jan Keunen, nu verbonden aan het Radboudumc en gespecialiseerd in onder meer de behandeling van MD, in deze krant een lans voor de genoemde vitaminen en de carotenoïden luteïne en zeaxanthine voor de preventie en behandeling van MD. beeld ANP
digibron.nl, zoeken op maculadegeneratie.