Economie

Miljardenbod op Eindhovense wereldspeler

De Eindhovense chipproducent NXP stond donderdag wereldwijd in de schijnwerpers. Het bestuur van het bedrijf ging akkoord met een miljardenbod van zijn Amerikaanse branchegenoot Qualcomm. Het is een van de grootste overnames van een Nederlands bedrijf ooit.

ANP
27 October 2016 16:08Gewijzigd op 16 November 2020 07:58

Qualcomm hangt aan NXP, dat genoteerd is aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, een prijskaartje van in totaal 47 miljard dollar (43 miljard euro). Door de beoogde overname ontstaat een chipbedrijf met een jaaromzet van meer dan 30 miljard dollar.

NXP was voorheen de chiptak van Philips en werd in 2006 zelfstandig. Het bedrijf is de grootste leverancier van chips aan de auto-industrie. Bij NXP werken wereldwijd zo’n 45.000 mensen, van wie zo’n 2400 in Nederland.

Qualcomm werd in 1985 opgericht en was in de eerste jaren van zijn bestaan een van de grondleggers van belangrijke technologie voor mobiele telefonie. Bij Qualcomm werkten rond het begin van dit jaar een kleine 30.000 mensen, van wie ongeveer de helft in San Diego.

De Amerikanen verwachten de deal voor eind volgend jaar te kunnen voltooien. Daarvoor is wel goedkeuring nodig van toezichthouders in verscheidene landen. Ook moeten de aandeelhouders van NXP nog toehappen.

Volgens CNV Vakmensen roept de overname veel vragen op. „Er loopt nog een reorganisatie, deze overname verstoort allerlei lopende processen”, aldus bestuurder Arthur Bot. Hij vraagt zich af welke gevolgen dit op langere termijn heeft voor de continuïteit van het bedrijf en de werkgelegenheid in Nederland.

Topman Guido Dierick van NXP Nederland voorziet evenwel weinig gevolgen voor de werkgelegenheid. „De bedrijven vullen elkaar goed aan, er is weinig overlap”, zei hij. Zo is NXP sterk vertegenwoordigd in de autobranche, terwijl Qualcomm een leidende marktpositie heeft op het gebied van mobiele communicatie. Met de ontwikkeling van steeds slimmere auto’s wordt het steeds relevanter om beide disciplines te beheersen. Alleen op het hoofdkantoor van NXP komen mogelijk arbeidsplaatsen te vervallen. „Maar dat zullen er niet al te veel zijn”, denkt Dierick.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer