„Nieuwe wet biedt bezwaarde trouwambtenaar meer bescherming”
Als straks de Wet normalisering rechtspostie ambtenaren van kracht wordt, hebben gewetensbezwaarde trouwambtenaren die met ontslag bedreigd worden „een nieuw haakje” in de wet waaraan zij zich kunnen vastklampen.
Die conclusie trekt SGP-senator Schalk na het debat dinsdag in de Eerste Kamer over genoemd wetsvoorstel. De initiatiefwet van D66 en CDA beoogt de rechtspositie van ambtenaren zo veel mogelijk gelijk te trekken met die van werknemers in de private sector.
Een door de indieners niet-bedoeld neveneffect is dat ambtenaren straks ook onder artikel 681 van het Burgerlijk Wetboek vallen, waarin vermeld staat dat een ontslag als „onredelijk” gezien kan worden wanneer dat plaatsvindt op grond van „het enkele feit dat de werknemer een beroep doet op een gewetensbezwaar.”
Schalk wees daar dinsdag de indieners en ook minister Plasterk van Binnenlandse Zaken op. Die laatste bevestigde de lezing van de SGP-senator, te weten dat „als ambtenaren onder dat wetsartikel vallen, gewetensbezwaarde ambtenaren in de toekomst dus niet zomaar meer kunnen worden ontslagen”.
Gewetensbezwaarde trouwambtenaren, de zogeheten buitengewoon ambtenaren burgerlijke stand (babs), hebben straks dus „een nieuw haakje in de wet om zich, als zij met ontslag worden bedreigd, aan vast te klampen”, concludeerde Schalk na afloop van het debat. „Hoe sterk dat haakje is, zullen we moeten afwachten. Maar het is in elk geval goed dit nu te registreren”.
De positie van gewetensbezwaarde trouwambtenaren is sterk verslechterd nadat het parlement in 2014 een initiatiefwet van D66 aanvaardde. Die wet verbiedt gemeenten om nog langer trouwambtenaren in dienst te nemen die gewetensbezwaren hebben tegen het sluiten van zogeheten homohuwelijken.
Dat een gemeente een zittende trouwambtenaar om deze reden ontsloeg, is de achterliggende jaren voor zover bekend één keer voorgekomen. Dit betrof de gewetensbezwaarde trouwambtenaar W. J. Pijl uit Den Haag.