Cultuur & boeken

Met andere ogen naar een ei kijken

Veel stadse Nederlanders zullen in hun leven alleen kippeneieren hebben gezien – misschien een enkel kwartelei. In het noorden van het land herkennen velen ongetwijfeld de eieren van kieviten en andere weidevogels, al is rapen inmiddels verboden.

Anca Boon
24 October 2016 17:13Gewijzigd op 16 November 2020 07:51
beeld De Bezige Bij
beeld De Bezige Bij

Tim Birkheads kennis reikt wel wat verder. Hij heeft in zijn leven de legsels van tal van vogels bestudeerd. Zeekoeten zijn echter zijn specialisme en die soort komt in ”Het vogelei” dan ook het meeste aan bod.

Birkhead verstaat de kunst om zijn lezer te enthousiasmeren voor een onderwerp dat in eerste instantie helemaal niet zo spannend lijkt. De hoogleraar dier­gedrag en wetenschapsgeschiedenis zorgt ervoor dat je met andere ogen naar zo’n ‘alledaags’ kippenei gaat kijken. Je ziet opeens de poriën in de schaal, leest hoe wonderlijk die harde kalklaag ontstaat in het lichaam van de kip, merkt verschillen op in kleur, ontdekt spikkels, de dubbele vliezen.

Ook al denkt en redeneert Birkhead –net als de meeste hedendaagse biologen– vanuit de evolutietheorie, lezing van zijn boek kan bij de lezer wel degelijk de verwondering wekken hoe mooi de Schepper zoiets ‘eenvoudigs’ als het vogelei heeft gemaakt. Met een uitbundige variatie in kleur, grootte, vorm en tekening.

Een vraag die als rode draad door het boek loopt, is of de puntige vorm van zeekoeteieren ervoor zorgt dat ze niet van de rotsen af in zee rollen, maar om hun as tollen. Birkhead ziet die vraag als een goede aanleiding om een aantal spannende verhalen te vertellen.


Boekgegevens

”Het vogelei. Wonder van volmaaktheid”, Tim Birkhead; uitg. De Bezige Bij, Amsterdam, 2016; ISBN 978 90 234 9924 4; 320 blz.; € 24,90.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer