Binnenland

Opnieuw uitstel sanering bij Thermphos in Vlissingen

Zeeuwse Statenleden reageerden vrijdag geschokt op het nieuwste uitstel van de sanering bij chemiebedrijf Thermphos. Gedeputeerde Jo-Annes de Bat (Economische Zaken) deelde mee dat de aannemer die de failliete fosforfabriek in Vlissingen-Oost van giftig fosforslik moet ontdoen op dit moment niet kan aangeven wanneer dat karwei klaar is.

Jan Dirk van Scheyen
22 October 2016 15:36Gewijzigd op 16 November 2020 07:48
Fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost. beeld ANP
Fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost. beeld ANP

De Bat geeft aannemer Decontamination Services/Mourik tot 15 december de tijd om met een plan te komen om de schoonmaakoperatie te bespoedigen. Volgens afspraak moet de klus 22 december klaar zijn. Maar slechts 22 procent van al het aanwezige fosfor is tot nu toe verbrand. „We hebben een stevig gesprek met de aannemer gehad”, aldus De Bat desgevraagd. „Die liet weten dat het niet binnen de afgesproken termijn lukt. Maar op de vraag wanneer het dan wél gaat lukken kwam geen antwoord. Het gaat gewoon niet snel genoeg. De gebruikte techniek is in orde, maar ze halen niet de hoeveelheid die nodig is om op tijd met de verwerking klaar te zijn. Er moet meer tempo in komen. Ik verwacht dat de aannemer voor 15 december aangeeft hoe deze de schoonmaak denkt te versnellen en wat de kosten zijn.”

Voor het ingewikkelde karwei is 41 miljoen euro beschikbaar, daarvan komt 31 miljoen uit de boedel van het failliete bedrijf. Rijk en provincie dragen ook enkele miljoenen bij. Die 41 miljoen is echter eind deze maand verbruikt en dan gaat voor de provincie de teller lopen, want die staat garant voor de beheerkosten, die zeven ton per maand bedragen en waarmee onder meer de verplichte permanente aanwezigheid van brandweer op het Thermphos-terrein wordt betaald.

De Bat: „We weten dat het moeizaam en ingewikkeld is, maar de aannemer mag niet weglopen voor zijn verantwoordelijkheid. Ik verwacht dat ze meedenken, ook over een financiële oplossing, en de problematiek niet over de schutting van de andere partijen gooien.” De CDA-gedeputeerde heeft het Rijk om hulp gevraagd omdat volgens hem inmiddels sprake is van ‘een maatschappelijk probleem’ waarvan de reikwijdte de provincie overstijgt. Het terrein waarop de fabriek staat is eigendom van het Zeeuwse havenbedrijf Zeeland Seaports.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer