Toegangspasjes vaak niet veilig
Toegangspasjes voor gebouwen zijn gemakkelijk na te maken. Van de in omloop zijnde pasjes is 70 tot 75 procent op afstand te kopiëren.
Dat zeiden vertegenwoordigers van verscheidene leveranciers van beveiligingssystemen maandag in het radioprogramma De Ochtenden.
Voor het kopiëren van de gegevens van een pas zijn een antenne, een ontvanger en een digitale recorder nodig. De gegevens kunnen tot op enkele meters worden opgevangen. Criminelen kunnen de signalen daarna gebruiken om deuren te openen. Vooral de pasjes die de houder door een kaartlezer moet halen, zijn onveilig. Maar ook de kaarten die met behulp van een laser werken, kan iedereen met een hbo-opleiding op het gebied van informatica kopiëren.
Hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs spreekt van een vorm van identiteitsroof, omdat het voor een crimineel mogelijk is bij een bedrijf naar binnen te gaan onder de identiteit van een van de personeelsleden. „Iemand anders doet zich voor als jou, zonder dat je het weet. Maar je kunt er wel op aangesproken worden als er iets ontvreemd wordt.” De hoogleraar pleit ervoor personeelsleden er op te wijzen welke beveiligingspassen ze hebben en welke risico’s daaraan zitten.
Volgens een van de ondervraagde leveranciers ligt het probleem van de onveilige passen onder meer bij het ontbreken van regelgeving over beveiliging op Europees niveau, achterhaalde systemen, een gebrek aan kennis in de markt en het feit dat een veilige methodiek soms twee tot vijf keer duurder is.
Verzekeringsmaatschappijen zeggen het probleem al sinds 1992 te kennen. Indien diefstal heeft plaatsgehad met gestolen passen, zijn er meestal geen sporen van braak. Daardoor hoeven verzekeringsmaatschappijen niets uit te keren. Ook de bedrijfsrecherche is op de hoogte. Die kan er echter niets mee, want het is moeilijk te achterhalen of een personeelslid of iemand met een gekopieerde pas de diefstal heeft gepleegd.
Uit de reportage bleek dat de beveiliging van toegangssystemen van het Mediapark in Hilversum, waar twee jaar geleden Pim Fortuyn werd doodgeschoten, nog sterk te wensen overlaat. Volgens een woordvoerder van de eigenaar van het park is er veel aandacht voor beveiliging, en dan vooral voor de gebouwen, maar is nog niet alles op orde. De oude systemen worden vervangen. „Maar geen enkel systeem is waterdicht”, aldus de zegsman. Ook blijkt uit onderzoek dat de beveiliging van toegangssystemen bij rechtbanken ver onder de maat is.