EU-ministers kunnen genmaïs niet tegenhouden
De weg lijkt open te liggen voor de introductie van de eerste genetisch gemanipuleerde maïssoort in de Europese Unie.
Tijdens overleg van de EU-ministers van Landbouw, maandag in Luxemburg, was er geen voldoende meerderheid te vinden om de genmaïs tegen te houden. De kwestie komt nu op het bord van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU. De Commissie heeft eerder al aangegeven dat zij genegen is de eerste aanvraag voor een genetisch gemanipuleerde voedingssoort goed te keuren. Het Zwitserse concern Syngenta, voorheen Novartis, diende vorig jaar een aanvraag in Nederland in voor de introductie van zogeheten suikermaïs, die genetisch gemodificeerd is om misoogsten tegen te gaan.
De introductie van genetisch gemanipuleerde gewassen en voedingsmiddelen verdeelt de EU-lidstaten al jaren. Een groep van vijf landen, onder aanvoering van Frankrijk, weigert categorisch elke vorm van wat zij noemen „Frankenstein-voeding.”
Vorig jaar werden zij echter overstemd, toen de EU overeenkwam dat op een etiket van voedingsmiddelen duidelijk moet staan dat daarin genetisch gemodificeerde producten zijn verwerkt. Sindsdien kunnen bedrijven ook in EU-lidstaten aanvragen indienen om genetische voeding op de markt te brengen.
Syngenta deed dat als eerste, in Nederland. De autoriteiten in Den Haag overlegden daarop met een comité van EU-experts, zoals de Europese regels voorschrijven. Binnen dit comité konden de lidstaten onder aanvoering van Frankrijk de kwestie enige tijd tegenhouden, waardoor de ministers zich maandag over de zaak moesten buigen. Nederland, Groot-Brittannië, Zweden, Finland en Ierland konden echter gezamenlijk een blokkade van de aanvraag van Syngenta ongedaan maken.