Lekker lactosevrij
Zelf bakken is voor Jeanette van de Vliert (46) uit Veenendaal niet alleen een hobby, maar ook een soort noodzaak. Ze wordt ziek van melkproducten. Koop je koek of taart, dan zit er vrijwel altijd melk(poeder) in. Lactosevrije producten zijn duur. De oplossing: zelf bakken.
„Bakken doe ik zeker wekelijks, in ieder geval voor het weekend. Ik vind het leuk om te doen, maar het is ook wel een soort noodzaak. Ik kan niet tegen melkproducten. En koekjes en taart uit de winkel bevatten bijna altijd zuivel. Ook als je dat helemaal niet zou verwachten, zit er vaak toch melk of melkpoeder in. Daaraan kun je wel zien dat we een echt zuivelland zijn, denk ik weleens.
Voor mij valt er daardoor veel af. Eigenlijk zijn alleen biscuitjes geschikt. Er zijn natuurlijk ook wel lactosevrije koekjes te koop, maar die vind ik nogal prijzig. Dan bak ik toch liever snel zelf iets. Al heb ik echt niet altijd lactosevrije koekjes in huis. Een banaan als tussendoortje is ook prima.”
Plantaardig
„Lactosevrij bakken vind ik niet zo ingewikkeld. In recepten kun je veel zuivelingrediënten eenvoudig en zonder omrekenen door een alternatief vervangen. In plaats van boter neem ik margarine. Melk vervang ik door een plantaardige melk. Dat is soms wel even puzzelen. Ik heb geprobeerd banketbakkersroom te maken met amandelmelk, maar dat werkte niet. Het mengsel werd niet dik. Met havermelk lukt het wel.
Bij pannenkoeken komt het minder precies. Dan gebruik ik gewoon de plantaardige melk die ik op dat moment in huis heb: amandel-, soja- of havermelk. Dat maakt voor het resultaat geen verschil. Je zou voor het beslag ook alleen water kunnen gebruiken, maar dat vind ik niet zo lekker.
Taart met slagroom is voor mij natuurlijk ook geen optie. Maar je kunt zelf vrij eenvoudig een alternatief maken met kokosmelk. Dat werkt trouwens alleen met blikjes, heb ik ontdekt. Die staan in de supermarkt vaak bij de oosterse producten. Als zo’n blikje zes uur in de koelkast heeft gestaan, kun je er de dikke bovenlaag voorzichtig afscheppen en opkloppen. Dat smaakt echt prima.”
Noten en dadels
„Het recept voor deze avocadotaart heb ik van internet gehaald. Oorspronkelijk was het een grotere taart, dus de hoeveelheden zijn aangepast. Vaak zijn lactosevrije taarten tegelijk ook glutenvrij. Dat is bij deze taart ook zo. Ik heb hem de eerste keer grotendeels volgens het recept gemaakt, met een glutenvrije bodem van noten, dadels en kokosolie. Maar dat vond ik zelf niet zo geslaagd. De toplaag is heel romig en zacht. Dat vond ik niet zo goed passen bij de bodem, die best hard is.
Omdat glutenvrij voor mij niet zo nodig hoeft, heb ik daarna geëxperimenteerd met een cakebodem. Die combinatie vind ik veel lekkerder. Ik gebruik voor een springvorm van 16 centimeter 75 gram margarine, 75 gram bloem, 75 gram suiker en twee eieren. Dat beslag moet je dan natuurlijk eerst wel even bakken. Voor een glutenvrije versie zou je boekweitmeel kunnen gebruiken.
Oorspronkelijk werd deze taart overigens gezoet met stevia. Omdat ik daar niet van houd, heb ik dat vervangen door kokosbloesemsuiker. Je zou ook gewone suiker kunnen gebruiken, maar dan zou ik wel voor poedersuiker kiezen. Anders loop je kans dat de kristallen niet oplossen.”
Te ‘gezond’
„Ik vind het zelf een heerlijke taart. Al is de smaak de eerste keer wel even wennen. Hij heeft in de verte wel wat weg van een kwarktaart, ook de manier waarop je de notenbodem maakt. Maar ik vind de vulling zelf lekkerder: romiger en zachter.
Deze taart ziet er ook heel bijzonder uit. De vulling wordt door de avocado namelijk heel groen. Dat vindt niet iedereen aantrekkelijk, kan ik uit ervaring vertellen. Een van onze dochters en ikzelf vinden hem heerlijk, de overige gezinsleden vinden hem te ‘gezond’. Zij hebben liever een gewone cake of appeltaart. Hij wijkt denk ik te veel af van wat ze gewend zijn.
Je kunt deze taart beter niet te lang van tevoren maken. Je moet hem liefst dezelfde dag nog opeten. Hij verkleurt namelijk nogal snel en dat ziet er niet zo smakelijk uit. Als je hem ’s avonds wilt eten, zou ik hem ’s middags maken. Hij kan trouwens prima worden ingevroren. Dan blijft de kleur wel goed.”
Meer bakrecepten van lezers
----
Avocadotaart
Ingrediënten (voor een springvorm van 16 centimeter)
Voor de bodem
15 gram kokosolie
50 gram noten naar keuze
15 gram kokosrasp
2 dadels, in stukjes gesneden
1 tl citroensap
Voor de vulling
25 gram kokosolie
15 gram cacaoboter
100 gram avocado
0,5 banaan
sap van 1 citroen
0,5 tl citroenrasp
30 gram honing
25 gram kokosmelk
2 el kokosbloesemsuiker
snufje zout
Bereiding
Laat de kokosolie voor de bodem in een pannetje smelten. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Doe de noten, de dadels en de kokosrasp in een blender of keukenmachine en maal alles fijn. Voeg het citroensap en de gesmolten kokosolie toe. Maal door tot alles aan elkaar plakt. Schep het mengsel in de springvorm en verdeel het gelijkmatig. Zet de springvorm in de koelkast om de bodem hard te laten worden.
Smelt ondertussen de kokosolie en de cacaoboter voor de vulling. Doe avocado, banaan, citroensap en -rasp, kokosbloesemsuiker, kokosmelk, honing en zout in een blender of keukenmachine. Voeg daarna de gesmolten kokosolie en cacaoboter toe. Pureer en meng alles goed tot een egale groene massa. Giet de vulling op de afgekoelde bodem en laat de taart in de koelkast opstijven.