Opinie

Internet gevaar en gave: elke klik telt

Ons internetgedrag verraadt wie we zijn en bepaalt wie we worden, legt David Mathis uit. Gelukkig geldt dit niet alleen voor het slechte gebruik.

David Mathis
21 October 2016 14:11Gewijzigd op 16 November 2020 07:46
beeld iStock
beeld iStock

Online ben je nooit alleen. Niet alleen God ziet wat je doet, ook anderen kijken met je mee. Elke klik doet ertoe en voegt iets toe. Iedere keer dat je informatie opvraagt bij een server waar dan ook ter wereld, weet die server dat er contact gemaakt werd. Dat contact kan worden getraceerd. Iemand kan achterhalen welke pagina je bekeek, hoe je daar terechtkwam, hoelang je er verbleef, waar je daarna heen surfte, en zelfs waar je cursor even bleef hangen op de pagina.

Je moet ervan uitgaan dat iedere keer dat je ergens op klikt, iemand precies weet waar je op klikte – en die informatie vertelt de beheerders van die website van welk materiaal ze meer beschikbaar moeten stellen.

Kennis van hoe internet werkt, helpt bijvoorbeeld in het gevecht tegen pornografie, zowel de persoonlijke als gezamenlijke worsteling. Maar weten hoe het web werkt, gaat verder dan alleen het vermijden van de slechte pagina’s. Naast de negatieve effecten zijn er ook miljoenen positieve mogelijkheden. En de betekenis daarvan is niet beperkt tot dit moment, maar heeft eeuwigheidswaarde.

Elke klik is in feite een stem die je uitbrengt. Iedere keer dat je ergens op klikt, zeg je eigenlijk: ik wil dit, en ik wil hier meer van. En iemand hoort dat. Wanneer je twijfelachtige links en advertenties volgt en wat rondneust op bedenkelijke websites, verraad en schaad je niet alleen je eigen geestelijke gesteldheid. Per klik versterk je ook de kracht van die pagina’s.

Openbaar

Privaat internetgebruik is een luchtspiegeling – een duivels bedenksel om je te laten geloven dat wat je online doet niet echt uitmaakt. Maar echt persoonlijk internetgebruik bestaat helemaal niet. Iedere klik heeft een openbare kant. Iedere klik is zichtbaar en maakt zichtbaar. Een klik toont niet alleen wat er nu in je hart leeft, maar bepaalt ook wie je wordt als je zo doorgaat.

Zo gezien is de techniek achter het klikken een geschenk van God doordat ze zelfs de geringste overleggingen van ons hart waarneembaar maakt. Iedere klik is een beperkte maar belangrijke registratie van de meest minuscule beroering in ons binnenste. Een neutrale klik bestaat dus niet. Je kiest heiligheid of ongerechtigheid (Rom. 6:13) bij iedere onlinebeweging, zowel voor je eigen ziel als voor de wereld.

Dit gaat niet alleen over het bezoeken van websites. Alles wat online gemonitord kan worden, wordt ook daadwerkelijk meer en meer vastgelegd. Zoals welke apps je opent en voor hoelang, en waar je dan zoal op klikt. Ook wie je volgt doet ertoe, met name wiens profiel je bekijkt of daadwerkelijk doorneemt. En niet alleen welke pictogrammen er op je scherm te zien zijn, maar ook welke je aanraakt om ze beter te bekijken. En dan is er natuurlijk wie je liket en wie je volgt – wie ervoor kies jouw account invloedrijk en beroemd te maken. En wie je toestaat om voort­durend nieuwe informatie in je oor te fluisteren.

De negatieve gevolgen zijn duidelijk genoeg. Iedere onreine klik spoort zonde op en spoort tot zonde aan. Iedere besmeurde klik is een stem vóór meer online­smerigheid.

Een belangrijke online-les voor christenen is dat één verkeerde klik geen excuus is voor de volgende. Het kan dat je zondigde door ergens op te klikken waarvan je wist dat je het niet moest doen. Of je klikte op een link die er netjes uitzag, maar smerigheid bleek te verhullen. Hoe dan ook, leer terug te gaan. Kijk naar de linkerboven- of -benedenhoek in je browser, en slijp de reflex in om op teruggaan te klikken zodra je ontdekt dat je een verkeerde keuze gemaakt hebt.

Ook dat wordt door websites bijgehouden: hoeveel mensen de pagina snel weer verlaten. Zie het als een bescheiden geluid dat ingaat tegen de stem die je al uitgebracht hebt en niet echt kunt herroepen. Blijf er niet rond­hangen. En gebruik het niet als een excuus om de tijd te nemen voor de zonde, of er verder in te gaan. Zeker, het had beter geweest als je nooit op die website was aangekomen. Maar het is nog erger als je eenmaal op die pagina een volgende stap zet. Ga terug.

Geweldige mogelijkheden

We moeten ons niet alleen bewust zijn van de gevaren van internet, maar onze ogen ook openhouden voor de geweldige mogelijkheden. Iedere reine klik veroorzaakt ook iets moois in deze wereld. Als je op iets goeds klikt, wordt jouw stem geteld voor wat zuiver is. Het mooie dat je deelt, wordt gezien door mensen die het anders gemist hadden. Waar jij op reageert en wat jij liket, wordt daardoor belangrijker op internet en wordt gevonden door mensen die je niet eens kent. Natuurlijk is het klikken op goede websites niet genoeg om de zendingsopdracht te vervullen, maar het kan er wel aan bijdragen. Je verbetert of verloedert de wereld met iedere klik.

Iedere zuivere klik heeft een zuiverend effect op je ziel. Het laat niet alleen zien wie je nu bent, maar ook wie je zult worden.

Elk moment van de dag, in alle gedachten, gevoelens, woorden en daden bevinden we ons in een proces dat ons vormt in wie we zullen zijn. Waar je op klikt, doet ertoe. Het staat nooit los van wie je bent en wie je aan het worden bent. Iedere klik voegt iets aan je toe.

Elk moment in het leven, en elk moment online, is niet alleen een gevaar, maar ook een gave. „En wij allen, met ongedekt aangezicht de heerlijkheid des Heeren als in een spiegel aanschouwende, worden naar hetzelfde beeld in gedaante veranderd, van heerlijkheid tot heerlijkheid, als van des Heeren Geest” (1 Kor. 3:18). Zul jij, met Gods hulp, met iedere klik ver­anderd worden van heerlijkheid tot heerlijkheid?

De auteur is predikant van de Cities Church in Minneapolis en St. Paul (VS), en eind­redacteur van de website desiringgod.org, waarvan dit artikel is overgenomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer