België blijft worstelen met vrijhandelsverdrag CETA
De kans op Belgische goedkeuring van het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada is nog altijd niet verkeken, ondanks het blijvende verzet van Wallonië. De Belgische premier Charles Michel zei vrijdagmorgen dat hij hoopte dat er vrijdag nog een „positieve oplossing” zou komen.
Ook Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, blijft hoopvol. Voorafgaand aan de tweede dag van de EU-top in Brussel ontkende hij dat er sprake zou zijn van een impasse.
De Waalse regering verwierp donderdagavond nieuwe voorstellen van de Europese Commissie voor het CETA-verdrag. De onderhandelingen zouden vrijdag doorgaan, zei de Waalse premier Paul Magnette. Hij praatte vanochtend zijn parlement bij. „Er is vooruitgang geboekt op het vlak van landbouw, maar nog niet voldoende. We hebben ook duidelijk aangegeven dat we een probleem hebben met het arbitragesysteem, dat misbruikt zou kunnen worden door de multinationals in Canada”, zei hij.
Michel sprak van „een moeilijke situatie.” Hij maakte uit een gesprek met de Canadese premier Justin Trudeau op dat de situatie moeilijker wordt en dat er sprake is van „radicalisering.” „Maar we zijn bezig met een dialoog. Ik wil geen olie op het vuur gooien.”
Magnette legde deze week een bom onder het verdrag met zijn weigering om premier Charles Michel het te laten ondertekenen namens heel België. Alle nationale en tien regionale parlementen in de EU moeten instemmen met CETA, maar Wallonië ging dwarsliggen. CETA is volgens de Walen schadelijk voor hun landbouwsector, met name voor varkensproducten.
EU-president Tusk zei donderdag dat de geloofwaardigheid van Europa op het spel staat. De Canadese premier Trudeau dreigt niet naar een speciale EU-Canada-top op 27 oktober in Brussel te komen, als de kwestie niet is opgelost.