„CETA-deal is delicaat moment voor België”
„Ik heb respect voor democratie, maar dit is voor België een delicaat moment. We naderen het moment van de waarheid.” Dit zei de Belgische premier Charles Michel donderdag bij aankomst op de EU-top in Brussel als reactie op het Waalse ’nee’ tegen het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada. Daarmee dreigt Wallonië het CETA-verdrag te torpederen.
EU-president Donald Tusk zei te hopen dat „België opnieuw toont dat het een ware kampioen is in het sluiten van compromissen” en dat er tegen vrijdag een akkoord is. Hij waarschuwde: „Als je de mensen er niet van kunt overtuigen dat handelsakkoorden in hun belang zijn, en dat onze onderhandelaars werken om hun belangen te verdedigen, dan bouwen we geen publieke steun rond vrijhandel. Dat betekent dat CETA ons laatste vrijhandelsakkoord kan zijn.”
EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) heeft nieuwe voorstellen op tafel gelegd die de Waalse premier Paul Magnette over de streep moeten trekken om het verdrag alsnog goed te keuren en groen licht aan de federale regering te geven voor de ondertekening. De onderhandelingen worden donderdagmiddag hervat. Ze is „optimistisch” over een goede afloop, maar „een oplossing is er nog niet”, zei ze eerder donderdag in Brussel.
De socialist Magnette weigert de federale regering, waar de Parti Socialiste niet in zit en die vóór CETA is, het verdrag te laten ondertekenen namens heel België. CETA is volgens de Walen schadelijk voor hun landbouwsector, met name voor varkensproducten. Alle nationale en tien regionale parlementen in de EU moeten instemmen met het verdrag en alleen Wallonië ligt dwars.
De Canadese premier Justin Trudeau dreigt niet naar een speciale EU-Canada-top op 27 oktober in Brussel te komen, als de kwestie niet uit de weg is.