Gemuteerd gen vergroot kans op miskraam
Spontane veranderingen in het FOXD1-gen, dat een functie heeft tegen onder meer auto-immuunziekten, blijken bij sommige vrouwen de kans op een herhaalde miskraam te verhogen.
Dit blijkt uit een studie van biochemici van het Franse Cochin Institute en de Descartes University in Parijs die woensdag werd gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift The Royal Society Open Biology.
De mutaties in de FOXD1-gensequentie waren eerder in beeld bij muizen als oorzaak van miskramen. Maar op basis van dat onderzoek konden geen harde conclusies worden getrokken.
Dezelfde mutaties in het gen blijken nu ook voor te komen in mensen, bij 556 vrouwen bij wie minstens drie zwangerschappen binnen de eerste twintig weken eindigde in een miskraam. Dit verschijnsel wordt RSA genoemd. Volgens de wetenschappers is RSA een belangrijke oorzaak van onvruchtbaarheid. Het komt voor bij één op de honderd zwangere vrouwen.
Behalve een veranderd FOXD1-gen kunnen problemen met bloedstolling, verstoringen in de hormoonspiegel of een abnormale vorm van de baarmoeder ook RSA veroorzaken.
Bij een vergelijking met een controlegroep van 271 vrouwen die geen miskramen hebben ondergaan, bleek dat de aanwezigheid van de bewuste gensequentie sterk verband houdt met RSA, het herhaaldelijk optreden van vroege miskramen. „We hebben ontdekt dat vrouwen met een mutatie in het FOXD1-gen een statistisch hoger risico hebben op een spontane miskraam”, aldus het onderzoeksteam.
Gemiddeld lopen alle vrouwen de eerste twaalf weken is de kans op een vroege miskraam een op vijf. Vooral vrouwen met een BMI van meer dan 30 lopen risico: bij hen is de kans op een miskraam één op vier. Bij dragers van het gemuteerde FOXD1-gen is die kans nog vele malen hoger.