Binnenland

Politie voelt weinig voor misdaadkaart

In politiekringen bestaat weinig enthousiasme voor het idee van PvdA-voorman Melkert om per wijk de criminaliteit in kaart te brengen.

Binnenlandredactie
19 February 2002 08:30Gewijzigd op 13 November 2020 23:25

Melkert wil per stadsdeel de misdaadcijfers op papier zetten. Op die manier krijgt de burger inzicht in de ontwikkeling van de criminaliteit in zijn omgeving. De kaart maakt het in Melkerts optiek mogelijk om veelplegers van criminaliteit, zoals straatrovers of winkeldieven, sneller en strenger te straffen.

Het Nederlands Politie Instituut (NPI) ziet weinig in het plan. „Eens per twee jaar hebben we al de Politiemonitor. Die biedt informatie tot op wijkniveau. Ik zie niet zo wat er nieuw is aan Melkerts plan”, aldus woordvoerder C. den Bakker.

Belangrijker dan een misdaadkaart is dat het bedrijfsleven „meer verantwoordelijkheid” neemt als het gaat om de bestrijding van criminaliteit, stelt Den Bakker. „Voor wasmachines moeten we in verband met het milieu een verwijderingsbijdrage betalen. Maar bij nieuwe auto’s is het nog altijd niet verplicht om startonderbrekers in te bouwen. Terwijl zo’n maatregel wel het aantal autodiefstallen zou verminderen. Iets dergelijks geldt voor de nieuwbouw van huizen. Nog altijd is een keurmerk ”veilig wonen” niet verplicht. Het gebeurt dus dat iemand een zwak slot op z’n achterdeur heeft. Het bedrijfsleven zou er meer werk van moeten maken om te zorgen dat zulke zaken zich in het vervolg niet meer kunnen voordoen.”

Ook voorzitter J. Vogel van de politiebond ACP voelt niets voor de misdaadkaart van Melkert. „De politie weet allang waar de problemen zitten. Hoofdcommissaris Kuiper van de Amsterdamse politie heeft pas nog aangegeven dat er goed zicht is op de veelplegers van criminaliteit. Probleem is echter dat veel strafklanten na een nacht cel weer op straat staan en vervolgens weer de fout in gaan.”

Gerichte projecten, zoals het verplicht laten afkicken van verslaafden, bieden meer soelaas dan een misdaadkaart, denkt Vogel. „Iemand die auto’s kraakt, doet dat vaak om geld voor drugs te pakken te krijgen. Zo’n verslaafde moet geholpen worden. Je moet het probleem bij de wortel aanpakken.”

Een misdaadkaart kan bovendien „stigmatiserend” werken, stelt Vogel. „Mensen kunnen besluiten zich op grond van een misdaadkaart niet meer in een wijk te vertonen. Die kant moeten we niet op. Al is het zeker goed dat er taboes doorbroken zijn. Nu zeggen we hardop dat de criminaliteit onder een deel van de allochtone jongeren hoog is.”

Woordvoerder E. Crassee van het OverlegPlatform Stedelijke Vernieuwing heeft gemengde gevoelens bij de misdaadkaart van Melkert. „Enerzijds is het goed dat er een extra instrument komt waardoor bestuurders met de neus op de feiten worden gedrukt wat betreft de criminaliteit in wijken. Aan de andere kant denk ik dat de politie ter plaatse vaak precies weet waar de problemen zitten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer