Politiek

Stervenswet breekpunt voor ChristenUnie

ChristenUnievoorman Segers wil bij de komende kabinetsformatieronde zwart-op-wit hebben dat er geen nieuwe stervenshulpregeling komt. Wordt een dergelijke toezegging niet in het regeerakkoord opgenomen, dan doet zijn partij niet mee aan de vorming van een nieuw kabinet.

Redactie politiek
14 October 2016 12:00Gewijzigd op 16 November 2020 07:32
beeld ANP, Koen van Weel
beeld ANP, Koen van Weel

Dat verklaarde Segers vrijdagmorgen in diverse ochtendbladen.

Een nieuwe stervenshulpregeling kan langs twee routes tot stand worden gebracht. Een daarvan is dat de coalitiepartijen tijdens de formatie afspreken zelf een wet te maken. Zo’n voornemen belandt dan in het coalitieakkoord en geldt voor de deelnemende partijen als bindend.

De andere mogelijkheid is dat een kabinet niet zelf komt met nieuw beleid, maar wacht op initiatieven vanuit de Kamer. Zo’n initiatiefwet voor het regelen van stervenshulp voor levensmoede ouderen heeft D66 in de Tweede Kamer al aanhangig gemaakt.

Tijdens een formatie wordt doorgaans ook besproken hoe een coalitie zal reageren op komende initiatiefwetsvoorstellen. Laten de coalitiepartijen elkaar vrij, dan gelden de stemmingen over de wet als vrije kwestie. Een regeringspartij kan echter ook proberen af te dwingen dat de coalitie zich tegen een initiatiefwet vanuit de Kamer zal keren. Zo liet de ChristenUnie in 2006 in het regeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie opnemen dat de regelgeving met betrekking tot levensbeëindiging op verzoek niet zou worden gewijzigd en dat experimenten met laatstewilpillen niet zouden worden toegestaan.

Een eerste inventarisatie wees donderdag uit dat het kabinetsvoorstel rond stervenshulp in de Tweede Kamer kan rekenen op de steun van VVD, PvdA, D66, GroenLinks en 50PLUS. Afgaande op de peilingen maken deze vijf partijen een goede kans om ook na de verkiezingen een meerderheid te behalen. Neemt noch CDA, noch ChristenUnie deel aan een nieuw kabinet, dan is er dus een gerede kans dat er nieuwe wetgeving komt; hetzij vanuit het kabinet of via initiatiefwetgeving vanuit de Kamer.

De consequenties van regeringsdeelname van het CDA zijn onduidelijk. Het Nederlands Dagblad kopte vanochtend dat een nieuwe stervenshulpregeling voor het CDA „een breekpunt” is. Dat zou erop neerkomen dat het CDA als coalitiepartner kabinetswetgeving zou willen blokkeren.

Vanochtend corrigeerde de partij echter de kop in het christelijke ochtendblad. Via Twitter meldde het CDA: „In tegenstelling tot wat er in het ND staat, is dit voor het CDA geen breekpunt bij eventuele coalitieonderhandelingen.”

Van de seculiere partijen keerde donderdag vooral de SP zich tegen een ruimere stervenshulpregeling. „Een situatie dat mensen niet om hulp of aandacht durven vragen maar wel om de dood, dat moeten we niet hebben”, zei partijleider Roemer donderdag.

De PVV hield zich op de vlakte. „Ik snap het voorstel en zelfbeschikking staat hoog in ons vaandel, maar ik zie veel haken en ogen”, aldus partijleider Wilders in een persbericht.

SGP-partijleider Van der Staaij zei vanochtend in de Volkskrant: „Als deze coalitie dit plan eerder had gehad, hadden we geen gedoogsteun geleverd.”

Meer over
Stervenshulp

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer