Buitenland

„Woorden Trump geen vrijblijvende kleedkamerpraat”

Mannen die 
vrouwen betasten en seksistische opmerkingen maken, het is niet typisch Amerikaans. De woorden van presidentskandidaat Trump zijn ook in Nederland zeker geen vrijblijvende kleedkamerpraat, zegt Wietske Kruyswijk van Weerbaar in Seksualiteit.

Anne Vader
12 October 2016 12:07Gewijzigd op 16 November 2020 07:27
Trump met zijn dochter (links) en vrouw. beeld AFP
Trump met zijn dochter (links) en vrouw. beeld AFP

De afgelopen dagen deelden miljoenen vrouwen onder de hashtag #notokay via Twitter hun verhalen over seksueel overschrijdend gedrag, aanranding en andere vormen van seksueel geweld. Dat gebeurde nadat afgelopen zaterdag een video naar buiten kwam waarin Trump zich plat uitlaat over vrouwen. „Ik kus ze gewoon. Ik wacht niet eens. Als je een ster bent, laten ze je het doen”, pocht hij. „Je kan alles doen.”

Ongewenst mannengedrag –van een kus op de wang tot vastpakken bij de geslachtsdelen– heeft een enorme impact hebben op vrouwen en meisjes, weet Kruyswijk. „De ene vrouw vermijdt daardoor bepaalde mannen, een ander raakt getraumatiseerd.”

Volgens de eigenaar van Weerbaar in Seksualiteit, een organisatie die jongeren seksueel weerbaar wil maken, zijn ongewenste aanrakingen „verwarrend” voor meisjes. Het is voor hen niet altijd duidelijk wanneer het gedrag van mannen de grens overgaat en wanneer niet. „In de huidige media- en muziekcultuur horen en zien jongeren dat bijna alles lijkt te kunnen, terwijl meisjes een aanraking echt niet altijd fijn vinden. Ik vind het stuitend dat Trump, nota bene presidentskandidaat voor het machtigste land ter wereld, het beeld van de maatschappij bevestigt.”

Mannen gaan sowieso te ver als hun intieme gedrag de grens van een meisje overgaat. Toch moet niet alleen dát de maatstaf zijn, benadrukt Kruyswijk. „Misschien vinden sommige meisjes het niet erg als een jongen aan haar borsten zit. Helaas leven we in een land dat er soms bijzondere waarden en normen op nahoudt. Voor ons als christenen is het belangrijk dat Gods Woord ons leert dat we in liefde, trouw en respect met elkaar moeten omgaan.”

Als christen, vindt ze, is het goed om een ander geluid laten horen. De manier waarop er over meisjes wordt gesproken in de omgeving waarin jongeren opgroeien, bepaalt immers hun beeld van vrouwen en bepaalt ook hun gedragingen. „Vaders mogen hun zoons daarin tot voorbeeld zijn. Trumps woorden zijn een prachtige aanleiding om daarover met je kind in gesprek te gaan. Wat vind je ervan wat hij zegt? Hoe zou je het vinden als papa zo over mama zou praten?”

Onderzoek van het Fundamental Rights Agency toont aan dat 45 procent van alle vrouwen in Nederland in haar leven ten minste één keer het slachtoffer van seksueel of lichamelijk geweld wordt. Dat is relatief veel: in Europa ligt dat percentage op 33.

De verwarring over de grenzen in de maatschappij maakt het volgens Kruyswijk lastig om iets te zeggen van ongewenst mannengedrag. „Veel meiden denken dat het aan henzelf ligt.” Haar organisatie biedt lesprogramma’s waarin jongens en meiden elkaars grenzen leren kennen en respecteren. „Een meisje kan zeggen: „Nu even niet”, maar is het duidelijk voor een jongen duidelijk dat ze écht niet intiem wil worden? Sluit haar lichaamstaal aan bij die boodschap? En hoe kunnen jongens weten dat een meisje haar grenzen aangeeft?”

Dat vrouwen nu massaal hun ervaringsverhalen via sociale media delen, kan volgens haar taboes doorbreken. „Hoe meer verhalen er naar buiten komen, hoe onhoudbaarder het wordt om te denken dat het allemaal wel meevalt. Wegkijken is geen optie meer.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer