„Classisconvent is netwerkbijeenkomst”
Ds. W. van ’t Spijker (Hilversum), voorzitter van het deputaatschap kerkelijke eenheid, beantwoordt vragen van synodeleden. Hij ziet het classisconvent niet als een nieuw instituut maar als een netwerkbijeenkomst, waar gereformeerde kerken elkaar kunnen ontmoeten. „Je hoeft geen lastbrieven of zo te overhandigen om mee te doen.”
Dat de CGK moeite hebben de onderlinge geestelijke eenheid te bewaren, klopt volgens ds. Van ’t Spijker. Maar het „naar binnen kijken” mag niet verhinderen ook „naar buiten” te kijken, vindt hij.
Ds. J. G. Schenau (Goes) vroeg naar de status van het verbond van kerken, een initiatief van de Nationale Synode. Volgens ds. Van ’t Spijker is het verbond een „laagdrempelig model waarbij kerken volledig zichzelf blijven. Kerken die deelnemen, komen op een soort platform te staan. Ze houden elkaar vast en erkennen elkaar.”
Binnen de kerken is er kritiek op de credotekst van de Nationale Synode. Ds. Van ’t Spijker benadrukt nog eens dat het credo geen vervanging is van het belijden van de kerk, maar een verwoording van waar de Nationale Synode voor staat. „Daaronder ligt de belijdenis van Nicea-Constantinopel.”
Preses ds. P. D. J. Buijs deelt mee dat het Contactorgaan Gereformeerde Gezindte (COGG) vorige week per brief heeft laten weten achter het idee van het classisconvent te staan. En ook achter de vorming van de Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU), een onderwerp dat de synode later bespreekt.