Preventief toezicht blijft voor Lisse
Wethouder J. Schuijt van Lisse heeft vorige week meegedeeld dat het preventieve toezicht van de provincie niet zal ophouden als de begroting voor 2004 alsnog wordt goedgekeurd, maar het gehele jaar van kracht blijven. Dit was niet de verwachting van de gemeenteraad.
„Er is overleg met de provincie geweest en we zullen inderdaad goedkeuring voor de begroting van 2004 krijgen en de provincie stemt ook in met de bezuinigingsvoorstellen. Wat echter wel blijft gelden, is dat we goedkeuring voor de begrotingswijzigingen van GS moeten hebben”, aldus Schuijt vorige week tijdens een raadsvergadering.
A. van Zelst van Nieuw Lisse reageerde verbaasd op die boodschap. „Ik dacht dat we van dat toezicht af zouden zijn. Nu zegt de wethouder dat dit nog een jaar of zo duurt.”
Ook C. Verburg van D66 zei te willen weten hoe de vork aan de steel zit. Schuijt antwoordde dat het preventief toezicht het gehele begrotingsjaar geldt.
W. Loos van de VVD: „Ons is voorgehouden dat we onder het toezicht zouden uitkomen als we voor mei goedkeuring van de begroting zouden krijgen.”
Schuijt zei daarop dat dit toezicht in ieder geval voor een jaar geldt, maar dat in materiële zin de zaak is verbeterd. „Ik heb trouwens al eerder gemeld dat we er alleen met deze bezuinigingsronde nog niet zijn”, aldus de wethouder.
Tijdens een eerdere raadsvergadering kondigde B. Brekelmans van Nieuw Lisse reeds aan dat zijn fractie het initiatief wilde nemen om een onderzoek in te (laten) stellen naar de oorzaak van de financiële narigheid waarin Lisse is gekomen. In de komende raadsvergadering ligt het betreffende initiatiefvoorstel op tafel en zal de gemeenteraad daarover een beslissing nemen.
In december werd Lisse onder preventief toezicht van de provincie gesteld omdat deze betwijfelde of de toen voorgestelde begroting sluitend was.
Vorig jaar is de begroting voor dit jaar door de raad aangenomen. Alhoewel deze programmabegroting een aantal minder harde posten bevatte, was de raad van mening dat hiervoor door GS goedkeuring zou worden verleend. Dat bleek echter niet zo te zijn en die beslissing van GS kwam voor de raad als een volslagen verrassing. Temeer daar Lisse onder preventief toezicht werd gesteld. Nieuw Lisse stelt vast, dat de raad eindverantwoordelijk is voor de begroting en de eerst aangewezen instantie om de onthouding van goedkeuring door GS er harte te nemen.,Het plaatsen onder preventief toezicht heeft een negatieve invloed op het imago van Lisse en kan leiden tot een afnemend vertrouwen van de inwoners in het bestuur’’.
De fractie van Nieuw Lisse zegt met name verrast te zijn door het plotselinge karakter van het preventief toezicht en de omvang van het door GS ervaren structureel tekort van 1,5 miljoen euro. De fractie is niet tevreden met alleen het houden van een bezuinigingsronde en wil onderzocht zie wat de oorzaak is van de tekorten en hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen. Voorgesteld wordt om een onderzoekscommissie in het leven te roepen, waarin zitting wordt genomendoor alle financieel deskundigen van de fracties en een onderzoeksbureau.
De vragen waarop een antwoord gevonden moet worden zijn welke rol en verantwoordelijkheden alle betrokkenen in deze zaak hebben en wat er moet gebeuren om herhaling te voorkomen. Kortom: de fractie wil duidelijkheid. „Deze is nodig om de vinger op de zere plek te leggen en op basis daarvan te voorkomen dat dit in de toekomst wederom gebeurt. Om de gewenste duidelijkheid te krijgen dient het onderzoek en de daarop volgende rapportage ruimte te krijgen voor persoonlijke opvattingen. Als gevolg daarvan zal de zaak vooralsnog in beslotenheid behandeld worden, doch na beoordeling van de gemeenteraad kan het rapport openbaar worden gemaakt. En dat ”kan” zullen zeer geïnteresseerde burgers waarschijnlijk veranderd willen zien in ”zal”, want openbaarheid is een groot goed en daar waar de dorpelingen voluit te maken krijgen met de gevolgen van de financiële narigheid van dit moment, lijkt het gerechtvaardigd dat ze ook op de hoogte worden gesteld over de oorzaak ervan.