Olieveld Schoonebeek wellicht opnieuw open
De herontwikkeling van het olieveld Schoonebeek in de provincie Drenthe is een stap dichterbij gekomen. Een studie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) naar de technische haalbaarheid valt gunstig uit.
Afhankelijk van de onderzoeksresultaten naar de financieel-economische haalbaarheid wordt een definitieve beslissing volgend jaar genomen. Met de herontwikkeling is een investering van circa 350 miljoen euro gemoeid, aldus de NAM vrijdag.
Het olieveld Schoonebeek werd in 1943 ontdekt door Shell en vormde drie jaar later de aanleiding voor de oprichting van de NAM, de gezamenlijke onderneming van Shell en ExxonMobil. Sindsdien zijn er 250 miljoen vaten uit het ’oudste’ olieveld van Nederland gehaald. In 1996 stopte de winning. De Schoonebeekse olie is taai en stroperig en was met de toen beschikbare technieken niet langer meer rendabel uit de grond te halen.
Met de technieken van vandaag moet het mogelijk zijn om over een periode van meer dan twintig jaar nog zo’n 100 miljoen vaten uit de grond te halen, verwacht de NAM. In totaal zou daarmee ruim eenderde van de oorspronkelijk aanwezige olie zijn geproduceerd.
Als alles volgens plan verloopt, zou eind 2007 de eerste olie kunnen worden gewonnen. Wordt het project na twintig jaar succesvol afgesloten, dan komt mogelijk de winning van een deel van de resterende circa 750 miljoen vaten aan de orde.
Het is gezien de eigenschappen van het Schoonebeekse ”zwarte goud” en de geologische omstandigheden uitgesloten dat ooit alle olie naar boven wordt gehaald. „Het zou een wereldprestatie zijn als je 50 procent uit dit soort velden naar boven pompt”, aldus een woordvoerder van de NAM. Met de oorspronkelijke inhoud van circa 1 miljard vaten behoort Schoonebeek wereldwijd tot de zogeheten ”giant oil fields”.