Economie

Vissers klagen nood bij Tweede Kamer

Eendracht Maakt Kracht (EMK), de actiegroep van Noordzeevissers die afgelopen zomer werd opgericht, wil dat de Tweede Kamer zich inspant om de Europese aanlandplicht ongedaan te maken.

Redactie economie
29 September 2016 11:53Gewijzigd op 16 November 2020 06:59
beeld RD, Henk Visscher
beeld RD, Henk Visscher

Komende dinsdag biedt EMK daartoe een petitie aan de Kamer aan. Volgens de vissers is de aanlandplicht onwerkbaar en dreigt hij „de nekslag” te worden voor de Nederlandse kottervloot.

De aanlandplicht is een maatregel uit het Europees visserijbeleid die tot 2019 stapsgewijs wordt ingevoerd. Uiteindelijk moeten de vissers alle gevangen vis, ook heel jonge vis en onverkoopbare soorten, meenemen naar de haven. Nu gaat die zogeheten bijvangst nog overboord. De maatregel is omstreden. Doel van de aanlandplicht is verspilling voorkomen en het herstel van de visstand bevorderen, maar vissers stellen dat de maatregel hun voor grote praktische problemen plaatst, met hoge kosten opzadelt en contraproductief uitpakt.

Volgens EMK is er bij de invoering van de aanlandplicht „totaal niet stilgestaan” bij de sociaaleconomische gevolgen. „Van meet af aan ontbrak draagvlak bij zowel de wetenschap als bij de vissers”, schrijft de actiegroep in een gisteren verspreide persverklaring.

Aanpassing van de schepen om de extra vis te verwerken en op te slaan kost volgens EMK voor grotere kotters minimaal 750.000 euro en zou voor kleine kotters onhaalbaar zijn. Ook stellen de vissers, onder verwijzing naar uitspraken van wetenschappers, dat de aanlandplicht niet bijdraagt aan instandhouding van visbestanden. Ze willen wél doorgaan met het ontwikkelen van technieken om selectiever te vissen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer