Variant groeihormoon gevonden bij enkele kalveren
Onderzoekers van het Wageningse voedsellaboratorium Rikilt hebben in urinemonsters van kalveren een variant van het groeihormoon boldenon gevonden. Omdat de stof in slechts vier monsters is aangetroffen, beschouwt het ministerie van Landbouw de vondst volgens een woordvoerster voorlopig als een ’incident’.
Boldenon kent verschillende varianten: de zogenoemde alfa–variant komt van nature in runderen voor. Het Rikilt vermoedt dat in de urine van de kalveren de verboden bèta–variant zit. De komende weken bekijken de onderzoekers hoe de boldenon in de urinemonsters is terechtgekomen. Het ministerie benadrukt dat dit niet de ’onbekende stof’ is, waar de laatste maanden jacht op is gemaakt.
De boldenon–variant is aan het licht gekomen bij het onderzoek naar vermeend grootschalig hormoongebruik in de rundveehouderij. In maart heeft de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie 2500 rundveebedrijven onderzocht.
Deze week liet minister Veerman per brief aan de Tweede Kamer weten, dat bij dit onderzoek geen nieuw groeihormoon is gevonden. Wel wordt nog verder bekeken hoe de ’onbekende stof’ in de dieren is terechtgekomen. Het vermoeden bestaat dat de stof in het diervoer zit.