Moslimbroeders Egypte bezigen opruiende taal over christenen
„Christenen willen zich verheffen boven moslims en streven ernaar om Egypte op een dag weer christelijk te maken.” En: „Er zijn hooguit 4 miljoen christenen in Egypte, maar ze hebben genoeg kerken om er 42 miljoen een plaats te bieden.”
Twee fragmenten uit een artikel van de Egyptische moslimbroeders op hun Arabische website eerder deze maand. De aanleiding: het Egyptische parlement nam eind augustus een wet aan die de bouw van nieuwe kerken en de restauratie van bestaande kerken moet reguleren.
Volgens de nieuwe wetgeving moet de omvang van een nieuwe kerk in verhouding staan tot het aantal christenen dat in een regio woont. Vervolgens dienen de lokale gouverneurs –die de bevoegdheid hebben gekregen om bouwvergunningen voor kerken af te geven– rekening te houden met de „veiligheid en de publieke orde.” Een bedenkelijke clausule, want als moslims woedend reageren op de bouw van een nieuwe kerk brengt dit de publieke orde in gevaar, met als resultaat dat de toestemming moet worden ingetrokken.
De nieuwe wet suggereerde dat de situatie van koptische christenen in Egypte zou verbeteren. Maar schijn bedriegt. Christenen in de provincie Minya bijvoorbeeld voelen zich volgens de lokale bisschop Makarios „belegerd.” Sinds maanden is hier sprake van een reeks gewelddadigheden tegen christenen. De leiding van de Koptische Kerk maant hen om de kalmte te bewaren, maar volgens Makarios is voor christenen „een grens bereikt. Ze kunnen dit geweld niet langer verdragen.”
Beledigend
Wat volgens de bisschop de situatie vooral zo explosief maakt, is het feit dat de autoriteiten het geweld bagatelliseren of zelfs ontkennen. Ook de koptische paus Tawadros II is onder vuur komen te liggen. Veel van zijn volgelingen vinden dat hij het geweld slechts aarzelend aankaart.
Hoe is dit geweld tegen christenen te verklaren? Ondanks het feit dat hun organisatie verboden werd, vormen de Egyptische moslimbroeders nog altijd de meest invloedrijke islamitische groepering in het land. Zij publiceerden begin deze maand eerdergenoemd artikel over de nieuwe wet aangaande kerkbouw. Christenen worden in dit stuk aangeduid als ”Nasara”, voor veel christenen een beledigende term.
Volgens de moslimbroeders luidt de nieuwe wetgeving sektarische ontwikkelingen in. „Er zijn hooguit 4 miljoen christenen in dit land. Ze willen zich verheffen boven de moslims en streven ernaar om Egypte op een dag weer christelijk te maken. Dit is vooral gevaarlijk voor de christenen zelf, want zij zullen de eersten zijn die door het vuur van sektarisme worden verbrand als ze proberen het plan van het Westen uit te voeren om Egypte op te delen en de rechten van moslims af te pakken.”
Bedrog
Christenen hebben hun kerken volgens het artikel vaak illegaal gebouwd of via bedrog. Het artikel spreekt over een voorbeeld, waarbij sinds de militaire coup in juli 2013 vijf of zes nieuwe kerken zijn gebouwd. De bouw is onderdeel van een koptische samenzwering, volgens de moslimbroeders. „Niemand zegt dat christenen geen kerken mogen bouwen, maar we zeggen nee als de bedoeling hiervan is om de identiteit van het land te veranderen en Egypte op te delen.”
Het artikel beschuldigt de christenen ervan dat ze „een Nasranistaat” willen stichten, zoals Israël werd gevestigd op Palestijnse grond. De nieuwe wetgeving aangaande kerkbouw stimuleert dit en als de nieuwe wet effect krijgt, zal er –aldus het artikel– iedere morgen een nieuwe kerk verrijzen. Desnoods kopen christenen –„een volk van steekpenningen”– daarvoor de lokale gouverneurs om.
De moslimbroeders voorspellen echter ook dat het bouwen van nieuwe kerken moeilijk wordt, want moslims zullen ertegen protesteren en er zullen gevechten volgen. De waarschuwing volgt dat er in Egypte „onder de as vulkanen van vuur sluimeren.”
De autoriteiten hebben niet gereageerd op het opruiende artikel. Over geweld tegen christenen in de provincie Minya hoeft dan ook niemand zich te verbazen.