Onbegrijpelijk dat kabinet bezuinigt op noodhulp
Syrische vluchtelingen moeten meer hulp krijgen in de regio, betoogt Evert Jan Hazeleger.
Het is makkelijk gezegd: vang Syrische vluchtelingen in de regio op. Dat moet ook. Opvang in regio is nodig. Maar daar zijn wel financiële middelen en goed beleid voor nodig.
Zo’n 95 procent van de ongeveer 4 miljoen Syriërs die hun land zijn ontvlucht, bevindt zich in vijf landen: Turkije, Libanon, Jordanië, Irak en Egypte. Deze landen kunnen de toestroom van vluchtelingen niet aan en hebben dringend hulp van ons nodig.
VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR beklaagde zich al meerdere malen over onvoldoende financiering door donorlanden, waardoor de omstandigheden voor gevluchte Syriërs in de regio verslechteren. Zo is er in Libanon vaak niet voldoende voedsel meer.
Geen toekomst
Daarnaast zijn er te weinig mogelijkheden om in de buurlanden een toekomst op te bouwen door gebrek aan scholing en kansen om zelf genoeg te verdienen. Hierdoor ontstaat er een extra prikkel om de regio te verlaten en richting Europa te trekken. Zonder steun ontnemen we vluchtelingen elke hoop op een toekomst daar.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen, ondanks de risico’s, naar Europa proberen te komen. Ze hebben gewoon geen andere keus.
Terwijl vluchtelingen zelf het liefst in de regio willen blijven, dicht bij huis. Dat gebied is vertrouwd, ze hebben er vaak familie en kennen de cultuur. Zoals Sara Savva, coördinator bij DERD, in Syrië de grootste hulpverlener na het Rode Kruis, tijdens een bezoek aan Nederland vorige week stelde: „Circa 90 procent van de ontheemden kiest ervoor om in de regio te blijven en om op termijn terug te keren naar Syrië. Ze willen niets liever dan hun huizen herbouwen en dromen van een nieuwe toekomst zodra het weer veilig is.”
Onbegrijpelijk
Opvang en hulp in de regio, jazeker. Maar dan moeten we daar wel de financiële middelen bij leveren en de mensen een toekomst kunnen bieden. Het is daarom onbegrijpelijk dat dit kabinet bezuinigt op noodhulpgelden, met kortingen op het noodhulpfonds, humanitaire hulp en wederopbouw. Daar wordt maar liefst 400 miljoen euro op bezuinigd ten opzichte van 2016. Juist nu is er een extra inspanning nodig, om de problemen niet groter te maken dan ze al zijn. Er moet juist méér geld naar de regio.
Wij roepen de Tweede Kamer en de regering ertoe op om zich extra in te spannen door meer financiële middelen beschikbaar te stellen en mee te helpen aan het bieden van een toekomstperspectief. Opvang in de regio: die is meer nodig dan ooit. Maar lever dan wel boter bij de vis.
De auteur is programmamanager bij Kerk in Actie.