Kind van drie ouders geboren in Mexico
Voor het eerst is er een baby ter wereld gekomen met DNA van meer dan twee ouders. De betrokken Amerikaanse artsen deden daarvan dinsdag verslag in in New Scientist.
Abrahim, het kind van Jordaanse ouders werd op 6 april geboren in Mexico. De ouders werden daar bijgestaan door vruchtbaarheidsspecialisten van het New Hope Fertility Center in New York. De Amerikaanse artsen doen verslag van de geboorte van het jongetje in New Scientist.
Het kind van Jordaanse ouders werd op 6 april geboren in Mexico. De ouders werden bijgestaan door specialisten van het New Hope Fertility Center in New York onder leiding van John Zhang.
Zogenaamde ”drieoudersbaby’s” hebben één vader, maar genetisch gezien meerdere moeders. In het geval van het Jordaanse jongetje is mitochondriaal DNA –37 genen die kinderen rechtstreeks van hun moeder overnemen– in de eicel vervangen door mitochondriaal DNA van een andere vrouw. Vervolgens werd de aangepaste eicel kunstmatig bevrucht met sperma van de Jordaanse vader. Het gewone DNA dat zich in de celkernen van het kind bevindt, is dus wel een combinatie van het erfelijke materiaal van de Jordaanse vader en de Jordaanse moeder.
De mitochondriën zijn de ‘energiefabriekjes’ van de menselijke cellen. Ziekten door afwijkingen aan de mitochondriën zijn nauwelijks te behandelen. De Jordaanse moeder lijdt aan de ziekte van Leigh, een aandoening die overerfbaar is via het mitochondriaal DNA en die de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de kinderen niet goed laat verlopen. Twee kinderen van de Jordaanse moeder zijn om die reden jong overleden.
De techniek is sinds 2015 alleen toegestaan in Groot-Brittannië. De artsen weken uit naar Mexico omdat daar volgens hun zeggen „helemaal geen regels” zijn.
Hoewel mensen met mitochondriale afwijkingen met de nieuwe techniek gezonde kinderen kunnen krijgen, uiten andere wetenschappers felle kritiek. Uit experimenten blijkt dat apen met mitochondriaal DNA van een ander moederdier korter leven. De Amerikaanse stamcelbioloog Paul Knoepfler wil deze techniek beperken tot jongetjes, zodat de volgende generatie niet belast kan worden met de bij-effecten van ‘vreemd’ mitochondriaal DNA.
In Nederland mag de techniek ook worden toegepast, als de behandeling maar veilig is, twitterde arts Bert Smeets van Maastricht UMC, woensdag.