Hard water
tekst Geertje Bikker-Otten beeld iStock
Hoe hard kraanwater is: daar heb je als gebruiker weinig invloed op. Maar het is wel handig om er rekening mee te houden. Mogelijk scheelt het zeep en dus geld.
Hard water is water dat veel mineralen (vooral calcium en magnesium) bevat. Of daarvan sprake is heeft onder andere te maken met de bodem waaruit het gewonnen wordt.
Meestal is het geen vraag of kraanwater hard is. Die mineralen zetten zich namelijk in de vorm van hardnekkige kalkaanslag af op onder meer kranen en douchedeuren. En –minder zichtbaar– het inwendige van wasmachines en koffiezetapparaten. In een regio met zachter water zal het minder moeite kosten om tegels en sproeiers glimmend te houden.
Hoe hard water is, verschilt van plaats tot plaats en kan in de loop van de tijd ook veranderen. De hoeveelheid mineralen heeft namelijk niet alleen te maken met de bodem maar ook met de inspanningen van het lokale waterbedrijf. In Noord-Holland is het kraanwater bijvoorbeeld sinds vorig jaar zachter dan voorheen. Noord-Brabant heeft aangekondigd dat er in 2018 bij alle inwoners zachter water uit de kraan moet komen.
Dat heeft een milieudoel. Als het kraanwater zachter is, kan er flink bespaard worden op het gebruik van wasmiddelen en zeep. En trouwens ook op de –soms behoorlijk agressieve– vloeistoffen die in de strijd worden geworpen om kranen glanzend en wc-potten kalkrandvrij te maken. Consumenten besparen daardoor geld. En het kost vervolgens minder moeite om het rioolwater weer te zuiveren.
Maar dan moet je dus wel weten hoe hard het kraanwater is. En vervolgens je ook houden aan de dosering die op de verpakking staat. Volgens een in opdracht van een waterbedrijf uitgevoerd onderzoek kijkt maar een kwart van de mensen daarnaar.
Terwijl het verschil in dosering tussen hard en zacht water best groot is. Neem bijvoorbeeld een witwasmiddel in poedervorm. Gaat het om matig vieze was, dan is de aanbeveling om bij zacht water 80 ml en bij hard water 140 ml te gebruiken. Dat is bijna het dubbele.
Wie wil weten hoe hard het water in de buurt is, kan dat eenvoudig nazoeken op internet, bijvoorbeeld op de site zacht-water.nl.
Woon je in een gebied met hard water en maakt het waterbedrijf geen aanstalten om hierin verandering te brengen, dan kun je overwegen om zelf een waterontharder aan te schaffen. Dat scheelt ook zeep, maar het kost eerst wel flink wat geld.