Helft EU-burgers kan in 2050 eigen stroom opwekken
De helft van de burgers van de Europese Unie kan met de juiste wettelijke ondersteuning in 2050 zelf elektriciteit opwekken. Dat staat in een Europees energierapport dat maandag werd gepresenteerd.
Het onderzoek van de European Renewable Energies Federation, Friends of the Earth Europe, Greenpeace en de European Federation of Renewable Energy Cooperatives richt zich op de potentiële capaciteit van burgerenergieprojecten in de EU.
De conclusie van het rapport is dat 264 miljoen ”energieburgers” –individuen, gezinnen en kleine ondernemingen die individueel of collectief energie opwekken met zonnepanelen op het dak of door te participeren in collectieve wind- of zonne-energieprojecten– over 35 jaar 45 procent van de nodige energie in de EU zullen kunnen opwekken.
Momenteel ondervinden burgers nog veel legale en administratieve hindernissen om zelf elektriciteit te kunnen opwekken, stelt het rapport. „Met een gedegen Europees raamwerk kunnen de energieburgers een belangrijk aandeel van de nodige hernieuwbare energie zelf gaan opwekken. De grote, industriële energieproducenten leveren nu echter nog te veel weerwerk tegen de democratisering van het energiesysteem.”
Als de EU-burgers ondersteund worden door de juiste wetgeving zouden in 2050 meer dan 264 miljoen burgers, de helft van de gehele bevolking van de EU, hun eigen energie kunnen opwekken.
Volgens de studie zou Zweden het voortouw nemen met een geschatte 79 procent van de bevolking die in 2050 zelf energie opwekt. Letland heeft het grootste potentieel om zelfvoorzienend te worden: burgers kunnen hier tot 83 procent van de energie die het land verbruikt, opwekken.
De organisaties roepen ertoe op een Europees raamwerk te vormen waarin burgers aangespoord worden om de stap naar hernieuwbare energie te zetten. De oproep is in lijn met de wens van Commissievoorzitter Juncker om „van de EU een energie-unie te maken met burgers die de EU omvormen tot de nummer één van de wereld op het vlak van hernieuwbare energie.”