Buitenland

„Straks plukken wij de vruchten”

Naam:

Frank van de Beek
23 April 2004 09:41Gewijzigd op 14 November 2020 01:09
Eleonora Kanizsai Nagy
Eleonora Kanizsai Nagy

Eleonora Kanizsai Nagy
Leeftijd: 30
Beroep:
Financieel manager van een toeristisch bureau
Land: Hongarije
Woonplaats: Boedapest Bent u tevreden over de situatie in Hongarije?
„Ik wel, maar vooral oudere Hongaren zijn ontevreden. Zij verlangen nog altijd terug naar de Sovjettijd, waarin werkgelegenheid verzekerd was. Toch was dit slechts een valse zekerheid. Deze mensen moeten nu erg wennen aan de vrijemarkteconomie, ik neem het huidige stelsel aan als normaal.”

Waar denkt u aan bij de EU?
„Mooie vraag. Ik denk aan een economische eenheid waarbij ieder land zijn eigen identiteit behoudt. Vergelijk het maar met de Verenigde Staten: aparte staten, maar naar buiten toe een eenheid.” Wat voegt Hongarije toe aan de EU?
„Wij kennen andere gewoontes. Blijde Hongaren barsten bijvoorbeeld in tranen uit. Zijn we verdrietig, dan lachen we. Ons land zal de diversiteit in de EU vergroten.”

Is uw land gereed voor toetreding?
„Ik hoop van wel, maar ik ben er niet zeker van. Vergelijk ik Hongarije met Nederland, dan zijn wij nog niet klaar. Kijk ik echter naar Spanje, dan kan Hongarije best meedoen. Ons land kent ook sterke regionale verschillen. Rond de hoofdstad en het Balatonmeer lijkt alles op West-Europa. Oost-Hongarije ontwikkelt zich echter een stuk langzamer en de regering doet weinig om dat te veranderen.”

Ziet u voordelen voor Hongarije bij toetreding tot de EU?
„Het biedt zeker voordelen, vooral op economisch gebied. De EU hanteert strenge regels voor producten uit landen buiten de EU. Nu Hongarije toetreedt, kunnen wij veel makkelijker graan, fruit en vlees exporteren naar andere landen van Europa.”

Zijn er ook nadelen?
„Vroeger hield de overheid de prijzen van producten laag door subsidies. De subsidies zijn afgeschaft en daarom worden producten duurder. Verder investeert de overheid veel in projecten waar de burger weinig voordeel van merkt. Het credo is jarenlang geweest: „Dit moet gebeuren om de toetreding tot de EU mogelijk te maken.” Toch ziet het grootste deel van de bevolking wel in dat het om tijdelijke ongemakken gaat. Straks plukken wij de vruchten. We moeten nu wat meer ons best doen.”

Bent u bang dat het nationale karakter van Hongarije door de toetreding zal verdwijnen?
„Nee, absoluut niet. Ik zie dat bij andere EU-landen ook niet gebeuren. We blijven zoals we zijn en behouden onze eigen identiteit.”

Zal er persoonlijk iets voor u veranderen door de toetreding?
„Het zal makkelijker worden om te werken en te studeren in de EU-landen. Nu is dat nog heel moeilijk. Slechts 10 van de 1000 studenten krijgen jaarlijks de kans om een semester te studeren aan een buitenlandse universiteit. Dat gaat veranderen als de grenzen opengaan. Ons onderwijssysteem is al aangepast.”

Al eens in een van de EU-lidstaten geweest?
„Ja, in Nederland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Duitsland, België en Engeland.”

Zou u in een van de EU-lidstaten willen werken?
„Vroeger had ik resoluut nee gezegd. Ik wilde Boedapest beslist niet verlaten. Nu ben ik daar iets makkelijker in, hoewel mijn wortels nog altijd in onze hoofdstad liggen.”

Dit is het zevende deel in een serie portretten van nieuwe EU-burgers. Maandag deel acht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer