Grenzeloos geloven centraal bij Schooldag TU Kampen
Gereformeerden hebben een boodschap voor de wereld. Dat uitgangspunt stond zaterdag centraal bij de jaarlijkse Schooldag van de Theologische Universiteit Kampen (TUK).
Het thema van de dag, Grenzeloos geloven, werd bij de openingsbijeenkomst in de Broederkerk toegelicht door de rector van de TUK, prof. dr. R. Kuiper. De Kamper universiteit wordt internationaler, zo legde Kuiper uit aan de ruim 300 bezoekers van de openingsbijeenkomst ’s ochtends. De Engelstalige master trekt nieuwe doelgroepen. „Internationalisering heeft steeds meer een plaats in ons onderwijs en onderzoek.”
Kuiper las Handelingen 8:26-40, waar Filippus een Ethiopiër ontmoet. Kuiper: „Bij zo’n ontmoeting is God aan het werk. Ik denk dat er heel wat ontmoetingen zijn waar God achter zit. We weten niet altijd wat die ontmoetingen opleveren. Maar ze zijn wel belangrijk. Ook om na te denken over wat het Evangelie voor de ander kan betekenen.”
Het programma bestond uit drie onderdelen rond het thema ontmoetingen die door God gebruikt kunnen worden. Het eerste onderdeel ging over christenen en de islam, het tweede over christen-zijn in een multiculturele, multireligieuze samenleving en het derde over zending.
Over het onderdeel christendom en islam sprak onder meer ChristenUnie-voorman Segers. Hij was jarenlang zendeling in Egypte. Sinds de eeuwwisseling voltrekt zich in de Arabische wereld een enorme verandering, aldus Segers. „Er is geen kerk te vinden in Egypte waar de laatste jaren géén moslims hebben aangeklopt die christen willen worden. En in Algerije zijn tienduizenden eerstegeneratiechristenen. Dat is uniek in de geschiedenis.”
Christenen zijn geroepen om God groot te maken in deze wereld, zo zei Segers naar aanleiding van het hogepriesterlijk gebed uit Johannes 17. „Laten wij zijn waar Hij was, aan de rafelranden van de samenleving. Wij zijn kwetsbare mensen, die twijfelen en fouten maken. Maar dan nog is Hij erbij en zal Hij onze hand grijpen.”
Prof. dr. H. G. L. Peels, rector van de Theologische Universiteit Apeldoorn, sprak over apologetiek. Hij schetste dat in Nederland in een halve eeuw tijd de cultuur radicaal is veranderd. Het christendom is teruggedrongen in de marge van de samenleving. Christelijke jongeren moeten kiezen uit de duizenden visies die op hen afkomen. „De vragen die op ons afkomen zijn groot en schudden aan je geloof. Onze cultuur is er een van pluraliteit, tolerantie en absolute individuele gelijkheid.”
Apologetiek betekent antwoorden vinden op vragen die opkomen uit de cultuur, aldus prof. Peels. „Doordachte, inhoudelijke antwoorden die drogredenen ontmaskeren. Antwoorden om met de ander in gesprek te gaan. Je hébt wat te antwoorden. Lang niet altijd kraakhelder. Maar je hebt ook wat de verantwoorden vanuit de Bijbel, de Bron van Levend Water. Een christen moet ten allen tijde verantwoording afleggen van de hoop die in hem is. Niet over zijn mening en gevoelens. Want het christelijk geloof is geen pakketje regels maar een levenshouding met grond onder de voeten, dat perspectief is vanuit een hart dat is omgekeerd.”
Drs. J. J. A. Colijn gaf bij het thema zending, een toelichting op het begrip”Mission 3.0”. Aanvankelijk stuurden Westerse kerken zendelingen naar afgelegen gebieden: Mission 1.0. De opvolger daarvan was dat de zendingskerken van adviezen werden voorzien. Mission 3.0 houdt in dat buitenlandse kerken in een zoektocht naar kennis, een beroep doen op theologische instituten elders, onder meer in Nederland. „De globalisering biedt ons de kans om de gereformeerde erfenis te delen”, aldus Colijn.
De TUK wil volgens Colijn bezien hoe gereformeerde theologie in verschillende contexten gebruikt kan worden, wil toekomstige leiders trainen en meewerken aan de ontwikkeling van een wereldwijde familie van gereformeerde theologen.