De Geus zegt niets extra’s toe over kinderopvang
Minister De Geus van Sociale Zaken trekt geen cent extra uit voor de kinderopvang. Dat bleek donderdag in het debat over de nieuwe wet die de opvang regelt. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt die wet.
Overheid, werkgevers en ouders moeten vanaf 2005 ieder eenderde van de kosten voor kinderopvang betalen. Werkgevers worden daartoe echter niet verplicht. Als een werkgever niet betaalt, springt de overheid bij, maar die compensatie wordt afgebouwd en verdwijnt helemaal in 2008.
Het kabinet gaat in 2006 bekijken in hoeverre werkgevers meebetalen aan de kinderopvang. De Geus zei ernaar te streven dat in 2008 90 procent van de ouders een bijdrage krijgt van hun werkgever, inclusief de ouders die niet onder een CAO vallen. In 2006 moet blijken of het met dat streven „de goede kant op gaat", aldus CDA–bewindsman. Als dat niet geval is, ligt alles weer open en sluit de minister niet uit dat er alsnog een verplichte bijdrage van werkgevers komt.
PvdA, D66, GroenLinks en de SP drongen er op aan werkgevers nu al te verplichten bij te dragen in de kosten van de kinderopvang. CDA, VVD, LPF en ChristenUnie wijzen dat echter af. Ook een voorstel van PvdA, GroenLinks, LPF en SP om de compensatieregeling na 2007 in stand te houden, als blijkt dat werkgevers de hand op de knip houden, kan niet rekenen op een meerderheid van de Kamer.
De Geus zag zich wél genoodzaakt de kwaliteitseisen voor de kinderopvang iets aan te passen. Hij wilde die gedetailleerd vastleggen, maar op aandrang van CDA, VVD en LPF wordt slechts opgenomen dat „aantoonbaar aandacht" moet worden besteed aan zaken als de groepsgrootte en opleidingseisen aan de professionele oppas.
De linkse oppositiepartijen uitten hierop forse kritiek. Ze verwachten dat een loopje zal worden genomen met de kwaliteit en de kinderen de dupe worden. CDA, VVD en LPF denken van niet. Ze verwachten dat ouders in overleg met de opvang goede omstandigheden voor hun koters zullen afdwingen.