Maas in nieuwe prostitutiewet moet snel gedicht
Normen en waarden. Dat de komende verkiezingscampagne, of beter gezegd: de al begonnen verkiezingscampagne daarom draait, staat vast. Een voorschot daarop werd bijna twee weken terug al genomen door regeringsleider en premier Rutte. In een drie durend televisie-interview ageerde hij tegen tweede- en derdegeneratie-allochtonen die selectief shoppen in onze normen en waarden. Wel willen profiteren van allerhande vrijheden, maar geen respect tonen voor diversiteit; dát gaat niet, zo peperde hij deze jongeren in.
Kort daarna herhaalde VVD-minister Schippers in vergelijkbare bewoordingen deze boodschap. Integratie en fatsoen gaan in de VVD-campagne dus een grote rol spelen; zoveel is duidelijk.
Of de VVD komend najaar ook iets te melden heeft over prostituees die het slachtoffer dreigen te worden van uitbuiting staat nog te bezien. Het meest recente programma, daterend uit 2012, meldt alleen dat de partij voornemens is om mensenhandel met wortel en tak uit te roeien. Dat is een loffelijk streven; maar ook een voornemen dat alleen via een gedegen plan van aanpak ten uitvoer kan worden gebracht. In hoeverre elk VVD-voornemen op dit punt als gedegen kan worden omschreven is de vraag.
Binnenkort buigt de Eerste Kamer zich opnieuw over de prostitutiewet, voluit de Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche geheten. Deze wet regelt een uniforme vergunningplicht voor alle seksbedrijven, behalve voor de zelfstandig gevestigde, thuiswerkende prostituee. Zij mag haar diensten aanbieden zonder te zijn onderworpen aan een vorm van bestuurlijke controle. Zijn er signalen van uitbuiting of mishandeling in haar praktijk, dan moet een toezichthouder zwaar geschut inzetten en is alleen strafrechtelijk optreden mogelijk.
Afgelopen juni verduidelijkte VVD-minister Van der Steur dat een sekswerker voor de wet al snel als een thuiswerker geldt. Als er geen aanwijzingen zijn dat er op de achtergrond een exploitant aanwezig is die haar in staat stelt zich te prostitueren, kan een toezichthouder eigenlijk al geen huisbezoek meer afleggen, ter controle op mogelijke misstanden. Slechts de mogelijkheid van een strafrechtelijk onderzoek blijft dan nog over. Dat is echter met tal van drempels omgeven, zoals de benodigde machtiging voor het mogen binnentreden van de woning. Bovendien zijn een prostituee, een exploitant en een klant niet tot medewerking aan een strafrechtelijk onderzoek verplicht.
Deskundigen zitten lelijk met Van der Steurs uitleg in hun maag. Zij vrezen dat deze verduidelijking mensenhandelaren mogelijkheden biedt om bestuurlijke controles te ontlopen. „Als criminelen hun slachtoffer in advertenties voorstellen als een zelfstandig werkende prostituee ben ik eigenlijk al door mijn mogelijkheden heen”, verzuchtte een van hen dinsdag tijdens een expertmeeting in het Senaatsgebouw.
Het kan niet anders of deze waarschuwing moet ook bij Van der Steur binnenkomen als een alarmsignaal. Op welke doelgroepen de VVD haar normen-en-waardencampagne straks ook gaat toespitsen; deze maas in de wet moet snel gedicht.