„Bezuinigingen kostten onnodig veel banen”
De bezuinigingen van de afgelopen jaren hebben de economie onnodige schade toegebracht. Honderdduizenden Nederlanders hadden hun baan kunnen behouden, zonder dat de staatsschuld onhoudbaar was geworden, stellen economen van ING in een woensdag gepubliceerd rapport.
Sinds 2010 is voor zo’n 40 miljard euro gesneden in de overheidsbegroting. „Nederland toonde meer daadkracht dan andere landen bij het beteugelen van de uitgaven”, aldus hoofdeconoom Marieke Blom van ING. „Maar terugkijkend weten we dat minder rigoureus snijden slimmer was geweest.”
Door de harde bezuinigingen werd het leven van de gemiddelde Nederlander namelijk duurder, terwijl veel ambtenaren en werkenden in de zorg minder te besteden hadden of hun baan kwijtraakten. Dat zorgde ervoor dat het economisch herstel in Nederland achterbleef bij dat in andere landen.
Zo nam de werkgelegenheid in Nederland vanaf 2010 amper meer toe. Ook de huizenmarkt kreeg een flinke tik. Aanscherping van de hypotheekregels was volgens ING een „noodzakelijke correctie”, maar zorgde er wel voor dat de woningverkoop verder terugviel, terwijl in andere landen de woningmarkt al herstelde.
De economische stagnatie zorgde er daarnaast voor dat de belastinginkomsten tegenvielen. Daardoor kostte het Nederland uiteindelijk meer moeite de begroting op orde te krijgen dan landen die meer tijd namen om hun tekorten terug te dringen.
„Zoals je de tuin niet moet snoeien als het vriest, moet je in de begroting niet snijden wanneer de economie krimpt”, zei Blom. „Met die wijsheid hadden waarschijnlijk een paar honderdduizend banen behouden kunnen blijven.”
Nederland is volgens ING wel toekomstbestendiger dan veel andere landen. Dat komt doordat ook de noodzakelijke hervormingen van de economie, zoals de verhoging van de AOW-leeftijd en de beteugeling van de zorgkosten, voortvarend ter hand zijn genomen.
ING noemt een discussie over de Europese begrotingsregels „hoognodig om bij een volgende crisis de economische schade te beperken”. De nadruk moet komen te liggen op maatregelen die op de lange termijn de economische groei bevorderen.